Jak umí záclony a bytový textil kouzlit s interiérem?

Záclony mohou být pro někoho jen nežádoucím pracholapem. Ovšem pro ostatní jsou nedílnou součástí pokoje, neboť dokáží místnost jako mávnutím kouzelného proutku zútulnit a zabydlet. Přidáme-li k nim další textilie, jimiž jsou závěsy, plédy, deky a přehozy, získáme rázem domov, v němž se budeme cítit dobře nejen my, ale též naše návštěva.

Čemu věnovat pozornost?

Při výběru záclony nehledíme pouze na vzhled, ale též její strukturu. Ta si totiž umí hrát se světlem. Čím má záclona hustější vzor, tím méně světla do pokoje prostoupí. A naopak. Díky tomu bychom měli volit vzor záclon dle orientace oken. V potaz bereme i délku záclony. Přejete-li si chránit své soukromí, volte delší variantu po parapet či až na podlahu.

Záclony bez práce

Pokud vás od nákupu záclon v metráži odrazuje představa jejich následujících úprav, nezoufejte. Naštěstí existují hotové záclony, které již mají po všech svých okrajích zakončené lemy. Tudíž už je není třeba nijak upravovat a můžete je rovnou pověsit. Zpravidla jsou k dostání v běžném rozměru na paneláková okna. Navíc k nim lze dokoupit balkonový komplet, jenž zahrnuje dveře na balkon a vedle nich okno. Vše tak budete mít krásně sladěno.

Pro pocit útulna

Zůstaneme-li u oken, jejich dalším jak praktickým, tak dekorativním prvkem jsou závěsy. Pokud chceme, aby plnily pouze dekorativní funkci, můžeme okno ozdobit průsvitnou verzí z lehkého a vzdušného materiálu. Pocit soukromí nám dopřejí zatemňovací závěsy v tzv. blackout variantě. Jak název napovídá, ochrání nás nejen před nežádoucími pohledy zvenčí, ale též před slunečními paprsky za parných letních dní. To oceníme zejména v ložnici, kdy si díky nim budeme moci dopřát nerušený spánek v pohodlném povlečení z mikrovlákna. To je ideální volbou do letních měsíců, protože je prodyšné a lehké jako peříčko.

Autor příspěvku: admin