Přijměte pozvání na skleničku vína

O vínu se říká, že je nápojem bohů. A také, že je v něm pravda. Dobře se u něj povídá i sní. A jaké máte nejraději? Bílé, červené, nebo růžové?

Nejslavnějšími víny se chlubí Francie, Austrálie a Nový Zéland. Ale ani my nejsme pozadu. Pravými klenoty jsou i moravská vína sbírající ocenění po celém světě.

Réva jako symbol plodnosti

Na plodech vinné révy v podobě zkvašené šťávy si zřejmě pochutnávali naši předci v době kamenné. Víno teklo proudem i ve starém Egyptě, Íránu nebo Mezopotámii. A staří Řekové výrobu i pití božského moku povznesli na umění. Ve víně hledali inspiraci básníci, umělci i filosofové. Révové hrozny byly vnímány jako symbol plodnosti. Na jižní Moravu je přivezli římští vojáci za císaře marka Aurelia.

Pivo? Ne, víno!

Dnešní Češi tradičně milují pivo. Ale také přibývá těch, kteří upřednostňují právě víno. Momentálně se u nás vypije v průměru asi 17 litrů vína na hlavu ročně. Jen tak pro srovnání, ve Francii to je 55 litrů. Nemělo by ale jít o množství vypitého vína, nýbrž jeho kvalitu. Zvolit to správné víno a popíjet ho s určitou grácií. Čím více se do vinařské kultury ponoříte, tím více si pochutnáte! A jaké si dát?

Bílé versus červené

Otázka, zda je lepší bílé, nebo červené víno, nemá jednoznačnou odpověď. Obecně se dá říci: dejte si to, na které máte chuť. Svou roli hrají lahůdky, které k němu uždibujete, stejně jako sezóna. Zatímco v létě často upřednostňujeme lehké bílé víno, chladná zima přímo vyzývá k pití hutnějších vín červených, která nás zahřejí. Ještě před tím se však o slovo hlásí burčák, částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. Škoda, že tento lahodný nápoj lze konzumovat jen několik dní od začátku kvašení. I v tom ale spočívá jeho vzácnost. K oslavám pak neodmyslitelně patří sekty. A opravdu výjimečné události si pak žádají pravé šampaňské.

Už víte, jaké si dáte? Ať již bílé, nebo červené, hlavně, ať vám chutná!

Autor příspěvku: admin