Zlato vám může zachránit kůži

Pokud sledujete dění okolo sebe, tak se zřejmě nestačíte divit. Na místě ovem jsou i obavy. Nemocnice se plní pacienty s covidem a ekonomické důsledky koronavirových opatření zřejmě o nějaké to procento zvýší inflaci. Ta zvyšuje ceny nemovitostí, energií, pohonných hmot, potravin a spotřebního zboží. A pěkný kus ukrajuje i z našich úspor.

Co s tím? Alespoň ty úspory vám může ochránit vhodná forma investování. Dobře si ale promyslete, do čeho v době ekonomické krize, v níž jsme až po uši, budete investovat. A zvolte takový nástroj, který inflaci dobře odolá. Tím je například investiční zlato.

Proč investovat do zlata?

Z několika důvodů. Prvním je obzvláště v dlouhodobém horizontu stálá cena zlata. Dalším je nulové DPH, o něž je investiční zlato oproštěno. Na rozdíl od nemovitostí, uměleckých děl, ale i dalších drahých kovů, jako jsou diamanty a stříbro. 21 procent z kupní ceny zlata, které by za jiných okolností putovaly do státní poklady, tak zůstanou ve vaší kapse.

Do čeho investovat?

Možností jsou zlaté mince, dukáty a slitky. Při jejich nákupu ale buďte obezřetní. Před nákupem si zjistěte nejenom cenu zlata na komoditní burze, ale také si srovnejte nabídky jednotlivých prodejců. Ty se od sebe totiž mohou lišit i od více než deset procent.

Vyhněte se nepoctivým prodejcům

Žádná česká mincovna investiční zlato ve formě zlatých cihel nevyrábí. Mezi producenty světově uznávaných zlatých cihliček nepatří ani žádná slovenská mincovna. Na trhu se tak setkáte s cihličkami z produkce světových švýcarských rafinerií. A někteří prodejci si zbytečně navyšují jejich ceny.

Srovnávejte ceny jednotlivých prodejců

K těm přitom, jak upozorňuje Pavel Trtík z e-shopu zlate-mince.cz, není racionální důvod. Slitek ze stejné rafinérie, hmotnosti a stejné ryzosti by zkrátka měl mít ve stejné prodejní lokalitě i stejnou prodejní cenu. Rozhodně proto nemusíte za zlato platit víc než Němci a Rakušané.

Autor příspěvku: admin