Koupě bytu: Na co všechno si dát pozor a jak postupovat?

Pokud jste se konečně rozhodli investovat do vlastního bydlení, neměli byste se pouštět do nákupu bezhlavě. V první řadě si nemovitost důkladně prověřte, protože kupujete něco, co budete splácet desítky dalších let. Po celou dobu se držte jednoho pravidla. Důvěřuj, ale prověřuj.

Prodávající se snaží prodat za co nejvyšší cenu, což je naprosto pochopitelné, ovšem jsou to vaše peníze, a proto byste měli vědět, v jakém stavu nemovitost kupujete. Pochopitelně, jsou závady, o kterých někdy netuší ani sám majitel, a proto se vyplatí investovat do takzvané technické inspekce.

Začínáte inzerátem, končíte podpisem smlouvy

Procházet všechny realitní portály je v podstatě nereálné. Spíše se zaměřte jen na ty nejznámější, podívejte se na jejich nabídku, sjednejte si schůzky, a pak se pusťte do obhlížení objektů na vlastní oči. Přece jen, fotky někdy zkreslují, a tak nakonec interiér nemusí vypadat tak, jak si ho ze snímků představujete. Koupě bytu tedy začíná hledáním vhodného bydlení.

Jakmile vás některá z prohlédnutých nemovitostí chytne doslova za srdce, zřejmě je to to pravé ořechové. Poté si tedy byt, respektive rodinný dům zarezervujete. V případě, že všechno probíhá skrze realitní kancelář, skládáte rezervační poplatek, a tím máte jistotu, že nemovitost nebude nabízena dalším zájemcům. Pokud však kupujete obydlí od soukromé osoby, tam všechno záleží na domluvě.

Chcete se pustit do vyřizování hypotéky? Prvně se podívejte, jak moc vás měsíční splátka zatíží. Existuje nástroj zvaný “hypotéka kalkulačka”, do něhož zadáte několik základních parametrů, a pak se vám zobrazí požadované informace. Při sjednávání hypotéky po vás banka bude chtít předkupní smlouvu, takže je nezbytné si ji nechat vypracovat, zkontrolovat právníkem a podepsat.

V okamžiku, kdy vám banka dá zelenou, co se financování týče, můžete podepsat kupní smlouvu. Peníze poputují do takzvané úschovy. A nabízí se vám bankovní úschova, ale i advokátní. Volba konkrétní varianty záleží výhradně na vás.

Jakmile budete zapsáni v katastru nemovitostí a celý obchod proběhne v pořádku, vy se stanete majitelem a prodávající dostane své peníze z bankovní úschovy.

Náš tip: Stavíte, předěláváte, rekonstruujete? Určitě budete vybírat i barvu fasády. Velmi dobře vypadá i obkladový kámen.

Ještě nezapomeňte na to, že máte jako kupující další povinnost, a to zaplatit daň z koupě nemovitosti, která je ve výši 4 % z kupní ceny. Zaplatit se musí do tří měsíců od měsíce následujícího po zapsání do katastru nemovitostí.

CINCINK – pomocník na realitním trhu

Komerční banka vytvořila férový realitní portál CINCINK, jehož účelem je poskytnout komplexní služby jak kupujícímu, tak i prodávajícímu. Navíc umožňuje vložit inzeráty zdarma, a to i realitním kancelářím. CINCINK vás uspokojí po všech stránkách.

Autor příspěvku: admin