Omega 3 pro vegany. Kde tyto zdravé tuky vzít?

Všichni ve své stravě potřebujeme nějaké tuky. Některé jsou klasifikovány jako esenciální, ty si tělo vůbec neumí vyrobit. Patří mezi ně například i omega-3 neboli kyselina alfa-inolenová (ALA). Ovlivňuje náš imunitní systém, mozek, nervy i oči.

I v případě, kdy jíte pestrou a vyváženou rostlinnou stravu, pravděpodobně nekonzumujete dostatek omega-3. Omega-6 se nachází v konopných semínkách, dýňových semínkách či vlašských oříškách. Jak je to ale s omega-3?

Jak doplnit omega-3 na veganské stravě přírodně?

Do svého každodenního jídelníčku zařaďte chia semínka, mletá lněná semínka, konopná semínka a vlašské ořechy. Vařte na rostlinném (řepkovém) oleji. Museli byste však jíst asi lžící chia semínek či mletých lněných semínek, nebo dvě lžíce konopných semínek či šest vlašských ořechů denně. To je samozřejmě množství, které se do denního jídelníčku zařazuje poměrně obtížně.

Co veganské doplňky stravy?

Málo omega-3 mají lidé nezávisle na stravovacích návycích. Ti, kdo jedí všechno, mají deficit obvykle ještě větší, protože si příliš nehlídají pestrost svého jídelníčku. Doplňovat omega-3 formou doplňků stravy není žádná ostuda. Dávejte si však pozor, protože ve většině těchto doplňků pochází omega-3 z ryb, nejsou tedy veganské. Výjimkou je například OMEGA 3 VEGAN od českého výrobce Naturvita. V tom je olej z mořské řasy, nikoliv z ryb.

Nezapomeňte na balanc mezi omega-3 a omega-6

Měli byste dosáhnout správné rovnováhy mezi omega-3 a omega-6. Obvyklým problémem je přílišná konzumace omega-6, té se vyvarujete, když budete obsahovat řepkový olej místo slunečnicového, kukuřičného či sezamového (ty obsahují hodně omega-6). Stejně tak byste měli omezit porce slunečnicových/dýňových semínek na maximálně 30 g.

Tip na závěr: Omega 3 Vegan pořídíte v online lékárně Gigalekarna.cz.

Autor příspěvku: admin