Lupy, mastné, suché vlasy a další vlasové problémy

Každý z nás se občas setká s lupy nebo s oslabenými či polámanými vlasy. Někoho trápí vlasy zacuchané, elektrizující, jemné nebo zplihlé. Za těmito problémy stojí celá řada příčin. Ty se ale většinou dají efektivně řešit a je možné jim i částečně předcházet. Problémů s vlasy existuje nespočet. My vám ale poradíme jak s nimi bojovat.

 

Lupy ve vlasech

 

Lupy jsou spojeny se suchou i mastnou vlasovou pokožky. Jedná se o nepříjemné svědivé šupinky ve vlasech, které mohou být větších i drobných rozměrů. Lupy se nejčastěji tvoří na podzim a v zimě, kdy přecházíme z chladna do tepla. Samozřejmě se ale mohou tvořit i v létě, a to například v důsledku pocení. Lupy mohou vznikat z vnitřních i vnějších příčin. Vnitřní příčiny jsou skryty v organismu (nemoci – například kvasinky, užívání některých léků, špatná strava, nedostatek vitamínů). Vnější příčiny představují špatně zvolené přípravky pro péči o vlasy a vlasovou pokožku, špatné mytí vlasů nebo zbytečné zatěžování vlasů. Na lupy většinou fungují speciální šampony či přechod z klasické kosmetiky na přírodní. Někdy je ale nutné navštívit lékaře či kožního specialistu.

 

 

Další problémy s vlasy

 

Mnoho z vás jistě trápí mastné nebo suché vlasy, zplihlé vlasy a u zvlněných vlasů například krepatění. Tyto vlastnosti vlasů je opět možné regulovat správnými šampony. Existují též speciální vlasové kúry a oleje na vlasy, které je zjemní a vyživí. Na nadměrné maštění vlasové pokožky mají většinou vliv hormony a prašné prostředí. Vlasy samozřejmě ovlivňuje i dědičnost, a to nejen jejich barvu a strukturu (zda jsou rovné či vlnité), ale i jejich stav. Šampon vždy používejte tak, jak je uvedeno na jeho obalu. Některé šampony jsou vhodné na každodenní mytí, jiné jen na občasné použití. Některé druhy šamponů vyžadují mytí vlasů dvakrát po sobě, jiné jen jednou.

 

Kvalitu vlasů samozřejmě ovlivňuje i fénování, natáčení nebo žehlení. Při fénování vlasy zatěžuje horký vzduch, při natáčení nebo žehlení zase vysoká teplota, která působí přímo na jednotlivé vlasy. Tyto prostředky byste měli v zásadě používat jen občas. Pokud se vám vlasy zdají unavené a bez života, je dobré jim dopřát odpočinek v podobě kvalitních přípravku a volném schnutí.

 

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář