Spánek je důležitý pro regeneraci organismu

spanek2Stává se Vám někdy, že jste celý den rozmrzelí, nic Vás nebaví, máte špatnou náladu, místo chůze se spíše ploužíte a nevíte proč? Pohled na sebe do zrcadla Vám také není příjemný a nevypadáte zrovna podle svých představ. Máte unavené oči a pod nimi kruhy? Důvodů, proč se zrovna potýkáte s těmito problémy, je hned několik. My si představíme jeden z nich, kterým může být i nekvalitní spánek.

 

Dále se budeme zabývat nastolením fyziologického spánku za předpokladu, že máte nesprávnou spánkovou hygienu a je vyloučeno onemocnění, které by poruchu spánku zapříčinilo.

Zdravě spát, znamená kvalitně spát
Jistě je toto tvrzení správné, ale je dáno i mnoha faktory, které nás mohou v noci obtěžovat. Příčin nespavosti je tedy celá řada, např. tvrdá nebo naopak moc měkká matrace, polštář, starosti, nepravidelná hodina usínání, teplota v místnosti, usínání na gauči, zapnutá tv, počítač, hluk, najedení se před spaním, aj.

To vše může být rušivým elementem, který Vám brání v ulehnutí a usnutí. Čas od času se stane každému, že se převaluje a nemůže usnout, ale nemělo by to být pravidlem, natož projevem nějakého onemocnění!

Autogenní trénink aneb jak se hodit do pohody! Čtete zde.

Potřeba spánku je v každém věku jiná
Jistě jsou lidé, kteří trpí nedostatkem spánku přechodně, ale klidně i celý život. Mají svou nespavost vypozorovanou a už ví, jak lépe usnout. Zajímavé je, že naše individuální usínání je nám dáno i do vínku a hraje zde roli dědičnost, stejně tak i charakter osobnosti. Jsou lidé, kteří spí méně hodin, a přesto jsou odpočatí a plní optimismu.

Také spánek závisí na věku. Jistě malé miminko velkou část dne a noci prospí a je to v jeho případě fyziologické. Jiné je to u dospělého člověka, ten potřebuje zhruba 8 hodin ke své regeneraci. Staří lidé obecně zase usínají dříve a mnohdy se také dříve probouzejí. Důležité je mít po spánku čistou a svěží mysl! Nalaďte se na správnou notu již před spánkem a uvidíte, že i ráno budete mít lepší náladu. Kvalita spánku závisí i na fázích spánku, které se během noci střídají.

Spánek nás tedy doprovází celým naším životem a přináší nám radost a odpočinek ze života, ale jeho nedostatek nás může i pěkně potrápit.

Spánek je vysoce individuální záležitostí a závisí na něm i naše další fungování přes den.

spatny spanek

Jak se projevuje nekvalitní spánek?
Jednak je to špatným usínáním, ale i opakovaným probouzením či časným buzením.

I spánek má svou hygienu
Obecně se dá řídit pravidly, které nám určuje spánková hygiena (za předpokladu, že bylo vyloučeno onemocnění, které by poruchu spánku vytvářelo)

pravidelně uléhat ke spánku a pravidelně vstávat, nespat během dne

postel používat pouze ke spánkové a sexuální aktivitě

jít do postele přiměřeně fyzicky i psychicky unavený

před spaním se nepřejídat, jíst do 18. hodiny

zajistit přiměřenou pohybovou aktivitu během dne, ne těsně před spaním

zůstávat na lůžku jen po dobu spánku

při neusnutí do 30 min, vstát a dělat nezajímavou a monotónní práci, klidně si čtěte

nepoužívat kofein a pravidelně alkohol před spaním

sklenice teplého mléka, použití čajových bylinkových směsí s medem, přírodních tablet podporujících zdravý spánek, event. občasně použít hypnotika dle ordinace lékaře na předpis

nekouřit před spaním a při probuzení v průběhu noci

zařadit během dne chvilku, ve které je možno zorganizovat své plány tak, aby plánování nerušilo usínání a spánek

spát ve vyvětrané místnosti kolem 17-21°C

zajistit pokud možno nehlučné a klidné prostředí

zajistit barevně, esteticky a ergonomicky příjemnou ložnici a lůžko, vyhnout se alergickým materiálům

potlačit negativní myšlenky rušící spánek a usínání

Určitě ke správnému spánku mohou přispět i psychoterapeutické relaxační metody, které probíhají pod odborným vedením, jednou takovou metodou je autogenní trénink. Více se dočtete zde-autogenní trénink.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin