Vitamín A

987752_milk_splashJe nenahraditelný při tvorbě nových buněk pokožky. Při jeho nedostatku pokožka rohovatí, stává se drsnější a vysychá. Vitamín A se nachází v potravinách živočišného původu. Vyskytuje se v mléčných výrobcích a v tuku mořských ryb.

Lidský organismus si dokáže vytvářet vitamín A i z provitamínu betakarotén. Je důležitý pro pokožku, protože ji chrání proti škodlivým účinkem UV záření. Prostřednictvím něho se zvyšuje množství volných radikálů v pokožce a naopak, betakaroténu ubývá. Betakarotén proto působí jako antioxidant, pomáhá neutralizovat volné radikály.

Nejnovější studie potvrzují, že dostatek provitamínu pomáhá pokožce líp snášet slunečné záření. Je vhodné používat zvýšené množství betakaroténu především před dovolenkovým obdobím, protože je dokázané, že se

míň spálíme na přímém slunci. Vědci doporučují používat alespoň 6 týdnů před dovolenou 25 mg denní dávky betakaroténu. V současné době jsou už dostupné opalovací krémy s vysokým obsahem tohoto provitamínu. Nejbohatším zdrojem tohoto provitamínu je mrkev, mango, broskve, brokolice, zelí a hrách.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář