Vytvořte si vlastní vyvážený jídelníček

Vyvážená strava představuje více než jen uspokojení výživových potřeb – je to osobní plán, který vyvažuje vaše oblíbené i neoblíbené jídlo a váš životní styl.

Lidé často přemýšlí: „Je dieta dobrá nebo špatná?“ To je ovšem dost ošemetná otázka, protože ve skutečnosti jsme na dietě všichni každý den. Každý z nás má své vlastní stravovací návyky a vzorce, které tvoří jeho obvyklou „stravu“. Někdy provádíme změny v této stravě – často snižujeme příjem kalorií, v tom případě můžeme říci, že „dietujeme“.

Co dělá dietu dobrou nebo špatnou?

Určitě existují „dobré“ a „špatné“ způsoby stravování. Všichni známe lidi, kteří pečlivě vybírají jídlo a dobře se nají, stejně jako ty, kteří zřejmě nejí nic jiného než rychlé občerstvení a pijí limonády. A pokud potřebujete zhubnout, pak je „dieta“ v nejobecnějším slova smyslu pravděpodobně dobrá věc. Ale opravdu záleží na tom, jak k hubnutí přistupujete.

Pokud je vaše redukční dieta taková, že ji zvládnete držet, je vyvážená a vede ke zdravé míře hubnutí, pak ano, v tomto případě je dieta rozhodně „dobrá“. Ale pokud je redukční dieta, kterou se pokoušíte dodržovat, nevyvážená, a je tak přísná, že se s ní trápíte, nebo pokud je tak nízkokalorická, že nemáte žádnou energii nebo hubnete příliš rychle, je „špatná“.

Nejlepší dieta je ta, která pracuje pro vás

Nejúspěšnější stravovací plán, je plán výživy, který funguje každý den a poskytuje vašemu tělu živiny, které potřebuje, a jídla, která si užíváte. Je to strava, která pracuje s vaším životním stylem, kterou můžete dodržovat po zbytek svého života.

Jak se dá s tolika různými „dietami“ sestavit plán, který pro vás pracuje? Nejlepší způsob, jak začít, je dodržovat některé základní principy a poté upravit způsob stravování, dokud nenajdete způsob stravování, který vám vyhovuje.

Budování zdravé stravy od základů

Přemýšlejte o budování svého jídelníčku jako o stavbě domu. Začněte u kvalitních základů, budujte si podpůrné struktury a pak přidejte dokončovací prvky, abyste si plán personalizovali a učinili z něj jedinečně svůj.

Když stavíte dům od základů, máte nejdřív rozpočet. Obdobně, pokud stavíte jídelníček, musíte nejprve vědět, kolik kalorií musíte zpracovat. Stejně jako domy se staví ve všech různých velikostech, tak i lidé a jejich požadavky na kalorie jsou různí. Potřeba kalorií je pro vás individuální a je do značné míry určována stavbou těla a množstvím aktivity, kterou máte. Nemůžete naplánovat, co budete jíst, dokud nebudete mít představu o tom, jaký je váš denní výdej.

Stejně jako dům i strava potřebuje silný základ. V ideálním případě bude jádro vaší stravy tvořeno bílkovinami, zdroji zdravých uhlohydrátů (ve formě zeleniny, ovoce a celých zrn) a malým množstvím prospěšných tuků. Vaším cílem je rozdělit kalorie z bílkovin, uhlohydrátů a tuků způsobem, který vyhovuje vašim potřebám.

Ve většině případů asi polovina kalorií pochází ze sacharidů. Druhá polovina bude víceméně rozdělena mezi bílkoviny a tuk. Proteiny, uhlohydráty a tuky, které jíte, spolu s vitamíny a minerály, které vaše tělo potřebuje, poskytují vaší stravě podpůrnou strukturu.

Přizpůsobte si stravu pro dlouhodobý úspěch

Jakmile je základní stavba dokončena, můžete vyzdobit a přizpůsobit svůj dům. Totéž platí pro vaši stravu. Můžete si přizpůsobit svůj výživový plán výběrem potravin, které budete jíst, a ladí s vašimi chutěmi a životním stylem.

Personalizace je opravdu klíčem k úspěchu. Zaměřte se na výběr zdravých potravin, které vás baví nejvíce. Na čem opravdu záleží, je celková kvalita vaší stravy.

 

Autor příspěvku: admin