Nedají vám starosti spát? Místo na chemii vsaďte na přírodní produkty!

Kvalitní spánek dokáže divy. Ovlivňuje naši imunitu, dobrou náladu, uzdravuje, posiluje koncentraci i srdce. Snižuje stres, zlepšuje paměť a prodlužuje život. Pokud dobře spíme, máme v podstatě vyhráno, pokud ne, zaděláváme si na vážně zdravotní potíže.

Spát nám nedá spousta věcí. Na vině často bývají starosti – finanční i vztahové, emoce, ale třeba i zahlcení negativními informacemi. Další příčinou absence spánku či jeho kvality jsou špatné zprávy z předešlého dne stejně jako obavy z dne následujícího. Student má před sebou obtížnou zkoušku, herec premiéru v divadle a noc před ní zkrátka nezabere. Nespavost ovšem může způsobit i nedostatek pohybu, nadměrný hluk, světlo, konzumace většího množství kofeinových nápojů před spaním, nadměrné vzrušení atd. V horším případě může být insomnie symptomem většinou psychického onemocnění, jako jsou úzkost a deprese.

Dopřejte si luxusu v podobě kvalitního spánku

Pokud chcete dobře spát, nesahejte hned po hypnotikách (lécích na spánek). Ta by měla být až posledním řešením. Zpočátku začněte nenásilně.

– Dopřejte si před spaním dlouhou procházku na čerstvém vzduchu, ideálně v lese. Zacvičte si, projeďte se na kole, zaplavte si. Prakticky jakákoliv fyzická aktivita se počítá.

– Zkuste před spaním meditovat. Nebo se alespoň pohodlně posaďte a nerušeni okolím zhluboka dýchejte. A na nic nemyslete!

– Dodávejte svému tělu vitamíny a minerály. Dopřávejte si jídelníček plný ovoce a zeleniny, pijte hodně vody.

– Vyzkoušejte bylinky. Spánku napomáhá meduňka, heřmánek, dobromysl či mateřídouška. Před spaním vypijte hrnek bylinkového čaje.

– Zařaďte do svého jídelníčku vhodné doplňky stravy. Spánku a nočnímu odpočinku napomáhá například přípravek Moruše Plus od Naturvity s výtažky z moruše černé, pískavice řeckého sena, révy vinné a inulinu. Přípravek je k dostání v internetové lékárně gigalekarna.cz.

– Dejte si před spaním relaxační koupel.

– Vyzkoušejte aromaterapii – velmi uklidňující je například levandulový olej.

– Myslete pozitivně. To je v současné době nesmírně těžké, ale alespoň se o to opět pokuste.

– Místo sledování televize před spaním čtěte. Negativní vliv tzv. modrého světa z televizních a počítačových obrazovek je vědecky prokázaný.

Pokud žádné z výše uvedených rad po týdnu nezaberou a vám se stále nebude dařit zabrat, obraťte se na lékaře.

Autor příspěvku: admin