Základní úprava a péče o nehty-1.díl

Co je nehet? Je to tvrdé zakončení prstů a chrání naše konečky prstů, které by jinak byly nadměrně citlivé. Jejich funkcí je i podpora vnímavosti na tlak. Nehet je složen z nehtové ploténky, která je zrohovatělá a uložená na nehtovém lůžku. Jednotlivé vrstvy nehtu jsou z keratinu, který jim zaručuje pevnost a odolnost. V dolní části nehtové ploténky se nachází skvrna – anula, které se laicky říká měsíček. Tento srpek je u každého jinak veliký.

 

Úprava nehtů – historie

Nehty si musíme zastřihávat, aby se nám nelámali. Na nohou rostou nehty až třikrát pomaleji, takže se nemusí stříhat tak často. Dříve se nehty na rukou i okusovali. Bohužel se tento zvyk přenesl v nezměněné podobě jako zlozvyk, který je opravdu neestetický. V dnešní době máme nůžky, pilníky a k dispozici plnohodnotné manikúry, které nám zajistí vkusné nehty. Pokud přece jenom nehty na rukou máte tendenci okusovat, noste je hodně krátké, aby Vás to nelákalo. Zajímavostí je, že ve staré Číně si ženy nehty lakovaly a dokonce na nich nosily pouzdra. Tímto dávaly najevo, že ony pracovat nemusí.

Úprava nehtů – současnost

V dnešní době si nehty můžeme upravovat všemožným způsobem. Docílíme tím různých tvarů, velikostí, aj. Nehty si tak můžeme lakovat, ale i nalepit nehty umělé či si nechat udělat nehty gelové. Ten, kdo tedy není spokojen se svými nehty, lehce situaci vyřeší nehty umělými, které budou atraktivnější než ty jeho ulámané, aj.

Nutno je i podotknout, že nehty vypovídají leccos i o našem zdravotním stavu. Poruchy růstu nehtu jsou kolikrát způsobené dědičností. Nejběžnějšími nemocemi nehtu jsou např. plísně. Také zarostlý nehet nás dokáže pěkně potrápit. Léčba se vždy nastavuje individuálně.

Péče o nehty

Péče o nehty se všeobecně týká péče základní až po rozšířenou. Základní péče o nehty spočívá v jejich stříhání a zarovnávání pilníkem do požadovaného tvaru. Pokud chceme svým nehtům dát i výživu a ochranu existují různé bezbarvé laky a séra. Nehtům dodají pevnost, lesk, zamaskují nedokonalosti, aj. Nehty nejen vyživí, ale i zklidní a pomocí vitamínů a minerálů jim zajistí potřebný ochranný obal.

Nehty se dají lakovat nebo jim dát úplně jiný rozměr – nehty umělé či gelové. Barvy laku jsou dnes v široké paletě odstínů, takže si určitě vyberete. Nehty jsou vizitkou všech. Především ženy by měly o své nehty pečovat tím nejlepším způsobem.

[divider]

Autor: Renata Horákovoá

Autor příspěvku: admin