Vybírejte si na výlet kvalitní batohy a nebudou vás bolet záda

Jistě my ženy bychom ve výběru batohu postupovaly přinejmenším skoro stejně jako při nákupu kabelky, ale to by se nám mohlo vymstít. Mezitím, co u kabelky nemusíme až tak řešit provedení a materiál, ale spíše design, s tímto kritériem bychom u batohů sáhly vedle. Musíme dbát na každý detail a precizní značkovou výrobu s dlouhou životností.

Jinak řečeno je batoh vlastně ruksak, který potřebujeme jako turisti na výletech mít při ruce. Samozřejmě je rozdíl v tom, že batoh se lépe nese po rovince než v kopci, atd.

Zvažte tedy i to, kde všude s ním potřebujete chodit, jak dlouho a podle toho přistupujte k dalším kritériím.

Velikost a hmotnost batohu

Batoh od velikosti 30-50 litrů se doporučuje pro běžnou turistickou činnost. Větší batohy jsou i náročnější na tíhu, kterou v nich neseme, ale nejsou výjimkou. Na výlety, které jsou několika denní, jsou zase praktičtějšími, protože se do nich více vejde. Berte v potaz i počet lidí, kteří se výletu zúčastní a co tedy konkrétně potřebujete do batohu uskladnit a také na jak dlouho, aj. Ultralehké batohy jsou sice z odlehčených materiálů, ale přílišné zatížení vám dobrou službu neprokáže. Klesne tím jeho životnost. Tím se dostáváme k dalšímu bodu a tím je materiál.

Materiál

Silnější pevnější tkanina je ideální. Snese zátěž a nemusíte se bát o své věci. Ochrana spodních vrstev texturovaným povrchem jim propůjčí pevnost a potřebnou odolnost.

Provedení batohu – vně i uvnitř

Batoh obsahuje hlavní komoru, která umožňuje přístup z vrchu, ale i z boku. Kromě hlavní komory může být součástí i druhá komora, odepínatelné víko, aj.

Batoh by měl odvětrávat, mít lehce nastavitelné popruhy a v mnoha případech se vám neztratí i odnímatelný bederní pás, který si sponou scvaknete na břiše. Existují i hrudní pásy.

Co takhle vyjímatelná výztuž na sezení? Určitě si potřebujete v přírodě dát chvíli pauzu a sednout si na zem. Nemusíte hledat pařez, ale v klidu se usadíte na výztuž. Některé batohy jsou už tak propracované, že mají i kapsu s lékárničkou a na popruhu umístěnou píšťalku. Můžete dát svému pochodu řád a pěkně si pískat do kroku. Ovšem je i neocenitelná, když voláte a máte pocit, že jste opravdu ztracení. Určitě oceníte u batohu i velké strečové kapsy na láhev s pitím a polstrování, aby vás nikde nic netlačilo.

[divider]

Autor: Renata Horáková

 

Autor příspěvku: admin