Opalujte se bez starostí

Letní horké dny s sebou jistě přináší řadu pěkných dnů, kdy svítí slunce a my se mu cíleně vystavujeme. Chceme být opálení, ale zároveň známe rizika, která s sebou slunění mohou přinášet. U opalování platí známé rčení „všeho s mírou“, tak se ho držte a připravte se na léto a mějte bronzovou pokožku.

Nejprve si ujasníme, jaký jsme fototyp, podle něj se řídí doba přímého pobytu na slunci a také přípravky na opalovaní. Pokud netušíte, co je fototyp, tak je to přirozené zbarvení Vaší kůže, které obsahuje pigmenty. Existuje 6 fototypů, které se určují podle reakce pokožky na slunce.

I. fototyp – velmi světlá kůže, většinou rezavé vlasy, modré oči, pihy, většinou vždy se spálíte na slunci do červena a pokožka je zarudlá a pálí.
II. fototyp – pleť světlá, stejně tak vlasy, nejčastěji modré, zelené či šedé oči, často se spálíte, opět se zarudnutím pokožky
III. fototyp – světlounce hnědá pleť, většinou hnědé vlasy i oči, dobře se opalujete, zřídka se spálíte, mírnější důsledky na pokožku
IV. fototyp – tmavá pleť, vlasy i oči, prakticky byste se spálit neměli, jen výjimečně
V. –VI. fototyp – velmi tmavá kůže, hodně tmavé až havraní vlasy, nikdy se nespálí

Pravidla slunění

Měli bychom se vyhnout přímému slunci, které nejčastěji a nejvíce zasahuje svými paprsky mezi 11. – 15. hodinou. Intenzita a nebezpečí rakoviny kůže je zde vyšší. Určitě si opalování můžeme zpříjemnit tím, že si půjdeme zaplavat do bazénu, koupaliště, rybníku nebo se schováme pod slunečník či jdeme na oběd, aj.

sunbathing

Před opalováním bychom se měli namazat opalovacím krémem, který nás ochrání. Existují i opalovací spreje. Možností je dnes celá řada, ale v mnoha případech, čím dražší krém, tím kvalitnější, zde neplatí. Opět je výběr opalovacího prostředku dán fototypem, v jakém stavu je naše pokožka po zimě, dědičností, ale roli hraje i zeměpisná poloha, nadmořská výška, aj.

V dnešní době se doporučuje dospělým minimálně faktor 15, děti samozřejmě více. Tento fakt je velmi individuální a řídí se i mírou Vašeho dosavadního opálení a již zmiňovaného fototypu, může být tedy i nižší. Ten, kdo tedy ví, že má sklony se spálit od sluníčka nebo mu sluníčko vyvolává nějaké kožní změny, měl by samozřejmě používat i faktor vyšší nebo se slunit kratší dobu a chvilky si zpříjemnit pauzami ve stínu. Klidně si zahrajte plážový volejbal.

Krém si aplikujte alespoň půl hodiny předtím, než na slunce vůbec vycházíte.

Ochranné opalovací krémy a spreje
Vždy volme s faktorem SPF, který právě určuje míru ochrany před UV zářením. Nezapomínejme ani na potřebné vitamíny a betakaroten. Např. vitamín D se tvoří při opalování, ale určitě je nutné ho konzumovat i v potravinách.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin