Víte, jak spolehlivě vyčistit skvrny od jídla a pití?

Nejen při svátečním hodování se může snadno stát, že kousek jídla nebo kapka lahodného moku skončí na oblečení. Jak si se skvrnami rychle poradit a nezničit při tom své oblečení vám poradí následující řádky.

Způsobů, jak odstranit skvrny z oblečení je bezpočet, jenomže ne všechny jsou stejně účinné. Kromě toho také nejsou univerzální, to co platí na červené víno, už nemusí platit na ovoce a podobně. Úspěch je také závislý na materiálu, z kterého je daný kousek vyrobený.

Skvrny od ovoce

Šťavnaté ovoce milujeme, a právě ta šťáva nás však dokáže potrápit nejvíc. Především, když skončí na tričku. U potřísněného oblečení je důležitá rychlost, čím dříve zasáhnete, tím lepší bude výsledek. Bohužel neexistuje jeden univerzální recept na čištění skvrn od ovoce. Proto bude lepší jít na to v tomto případě obráceně, tedy podle materiálu.

Na čištění bavlněného a lněného oblečení dobře funguje zkyslé mléko. Namočte do něj skvrnu a nechte přes noc působit. Ráno nebude po skvrně ani památky.

Odstranit skvrny z vlny pomáhá citron. Skvrnu přetřete citronem, nechte chvíli působit a pak propláchněte vodou.

Na hedvábí dobře působí alkohol. Ponořte do něj oblečení a nechte působit.

Poměrně univerzálně pomáhá roztok saponátu nebo žlučové mýdlo, to funguje především na borůvky. Vedle přírodních čističů si však můžete pomoci i chemií, vyzkoušejte klasický odstraňovač skvrn anebo čpavek. Na starší skvrny dobře funguje zředěný peroxid.

Mastné skvrny

Mastnota už zničila tolik oblečení! Nedávejte jí další příležitost a vybavte svou domácnost pijákem, který vám pomůže blůzu, tričko i košili zachránit. Piják položte na tričko a přežehlete žehličkou na nejnižší teplotu. Piják tuk nasaje a v látce po něm nezbyde ani památky.

Na mastnotu dobře funguje i benzinový čistič skvrn, látku rozložte na rovnou plochu skvrnu, otírejte. Po zaschnutí postupujte stejně s čistou vodou.

Jak odstranit skvrny od alkoholu?

Alkohol patří k zábavě, oslavám i ke všem společenským událostem. Bohužel s postupujícím večerem se může stát, že nějaká ta kapka skončí na ubruse nebo dokonce na oblečení. Rozlité pivo, či víno k zábavě patří, i když se nám to nemusí líbit.

Na skvrny od piva použijte mýdlovou vodu, do které přidáte trochu lihu a po té vyperte běžným způsobem.

Na bílé víno funguje vlažná voda a saponát, na červené víno funguje sodovka a sůl, která víno nasaje.

Jak odstranit skvrny od kávy?

Skvrny od čaje a kávy opláchněte studenou vodou a jemně ji třete, dokud nezmizí. Stejně jako u jiných skvrn funguje i tady citronová šťáva, skvrnu pokapejte a nechte 10 minut působit. Použít však můžete i solný roztok jedlou sodu nebo peroxid vodíku.

Jak odstranit skvrnu od čokolády?

Když někde najdete stopy po čokoládě, sáhněte po teplém mléce. Skvrnu potírejte, dokud skvrna nepustí. Potom namočte oblečení do vody s pracím prostředkem.

Skvrny od jídla a pití jsou snad všudypřítomné, proto je potřeba mít v záloze pár triků, jak se jich rychle zbavit. Pokud však chcete mít jistotu a nechcete experimentovat, pošlete ho do čistírny, odkud se vrátí čisté a především nepoškozené. Profesionálové si umí poradit se všemi skvrnami i materiály. Díky Cleany.cz a jejich propracovanému systému navíc u vás může být kurýr do 90 minut od objednání. Čisté oblečení můžete mít zpět už do 24 hodin, takže se klidně můžete chystat na další oslavu.

Autor příspěvku: admin