V Obecním domě v Praze je vystavena Svatováclavská koruna. Zdarma a bez front!

Pokud už jste dlouho nebyli v Praze a chystáte se tam jet na výlet, pak si kromě běžných památek rozhodně nenechte ujít příležitost vidět Svatováclavskou korunu, jeden ze symbolů české státnosti.

Je zvykem, že Svatováclavská koruna bývá k nahlédnutí pouze při slavnostních příležitostech, státních svátcích a výročích. Jenže vždy se na ni stojí příliš dlouhé fronty, což nejednoho zájemce odradí. Nyní máte možnost ji vidět, aniž byste museli čekat hodiny, než se dostanete na řadu. Její věrnou kopii totiž vystavuje Pražská mincovna v Obecním domě, kde firma sídlí.

K nerozeznání od původní koruny

Přestože jde o repliku, rozhodně stojí za to ji vidět. Byla totiž vyrobena přesně dle originálu. Dokonce se při výrobě repliky použily tradiční postupy středověkých zlatníků, aby byl výsledný dojem dokonalý. K nahlédnutí je v rámci prohlídky zcela zdarma, nemusíte tedy platit ani korunu.

Originální Svatováclavská koruna je vzácným klenotem. Jak jistě víte, nechal ji zhotovit Karel IV. před svým nástupem na český trůn.

Svatováclavskou korunu nám může závidět celý svět

Nejvýznamnější tuzemský panovník všech dob, který svého času vládl skoro celé Evropě, nechal klenot ze zlata bohatě osázet drahokamy, safíry, rubíny a dalšími drahými kameny. Koruna tak díky tomu působí skvostným dojmem, což podtrhuje její už tak velký význam pro české země. Okamžitě po vzniku se stala symbolem českého království a dnes se jedná o jeden z nejcennějších klenotů, kterými naše země disponuje.

Replika, již vystavuje Pražská mincovna, je takřka dokonalá. Naprosto věrné jsou i kopie drahých kamenů. Ani odborníci na první pohled nepoznají, že nejde o originál.

Spojení Svatováclavské koruny s Pražskou mincovnou má svoji logiku. Klenot je totiž zároveň i symbolem českého mincovnictví. A firma, která jej vystavuje, provádí ražbu a prodej mincí a drahých kovů. Kromě jiného v jejím portfoliu najdete mince ČNB.

Nenechte si ujít skvělou příležitost vidět Svatováclavskou korunu v její plné kráse. V Obecním domě se na ni můžete přijít podívat kdykoliv v rámci otevírací doby, a to vždy od pondělí do soboty.

 

Autor příspěvku: admin