Cvičíte? Nezapomeňte tělu doplnit hořčík

Léto je obdobím, kdy je většina lidí fyzicky více aktivních než po zbytek roku. Hezké počasí přímo láká k tomu, abyste vyběhli, vydali se na kolo nebo na kolečkové brusle. Časem se z této záliby stane závislost. Zamilujete si večery strávené venku při západu slunce, kdy se vám do těla postupně vyplavuje endorfin. Jenže pak pozor, přemíra pohybu také škodí.

Jakmile se nadchnete pro nějaký sport nebo obecně pro sportování, je velmi snadné se přetáhnout. Plní nadšení si ráno zaběhnete dvacet kilometrů a odpoledne se ještě vydáte s kamarádem na čtyřicetikilometrovou projížďku na kole. Co na to pak vaše nohy? Budou bolet, a možná i několik týdnů. Když to s tréninkem přeháníte, zvyšujete riziko natažení svalu a také křečí. Chcete-li tedy trénovat, musíte tělu doplňovat, co potřebuje, a zároveň ho nechat odpočívat.

Na svaly je nejlepší hořčík

Na únavu svalů funguje nejlépe magnézium, tedy hořčík. Snižuje míru únavy a vyčerpání, sportovci by jej měli konzumovat ve zvýšeném množství. To, co přijmete v běžné stravě, obvykle nestačí. Hořčík najdete v luštěninách, ovesných vločkách, rýži, ořechách, mandlích, máku, kakau, plodech moře a tmavě zelené listové zelenině. Kolik z těchto potravin jíte často? Moc asi ne. Právě proto je třeba doplnit hořčík formou doplňků stravy.

Zkuste třeba Hořčík + B6 60 tablet Naturvita, což jsou tablety určené přímo pro podporu energetického metabolismu, regulaci hormonální aktivity, tvorbu červených krvinek a normální funkci imunitního systému.

Nezapomeňte pravidelně regenerovat

Nemyslete si, že si pravidelnou dávkou hořčíku vynutíte od těla bezproblémové fungování i při vysoké zátěži. Takhle to nefunguje. Nepřepínejte se, hrozí vám natažení, v horším případě natržení svalu, které by vás pak vyřadilo z tréninku na několik dlouhých týdnů. Rozhodně netrénujte každý den a na svalovou únavu si dopřejte horkou vanu. Nohy se vám uvolní.

 

Autor příspěvku: admin