Na skok do Afriky díky ZOO Hradec Králové

Rádi byste se podívali do Afriky, ale nemáte prostředky, jak se tam dostat? Jednoduché řešení pro Vás mají ve Dvoře Králové nad Labem, zdejší zoologická zahrada je totiž zaměřena právě na Afriku a její faunu. Mimo jiné zde můžete vidět lvy, různé druhy antilop, žirafy, buvoly, slony, lemury, papoušky a jiné ptáky, africký hmyz a vodní živočichy a samozřejmě i zebry a pakoně.

Zoo byla poprvé otevřena v květnu roku 1946 a měla rozlohu pouhých 6,5 ha. V 50. a 60. letech byla rozšířena na 28 ha. V 70. letech se zaměřila pouze na africká zvířata a tehdejší ředitel Josef Vágner uspořádal sedm expedic, během kterých do zoo dovezli asi 2000 nových zvířat. V 80. letech bylo zřízeno safari, ve kterém jezdili autobusy s průvodcem po cestě ve velkých volných výbězích, což návštěvníkům naskytlo nový pohled na volně pohybující se zvířata.

Dnes je možné jet po safari hned několika způsoby:

  1. Afrika truck – padesáti minutá projížďka Africkým i lvím safari s odborným výkladem v terénním voze od hlavního vchodu.
  2. Safaribus – půlhodinová projížďka autobusem začíná na konci pěšího safari a nezajíždí do lvího výběhu.
  3. Vlastním vozem – Cesta začíná opět u hlavního vchodu a platí přísná pravidla pro bezpečnost zvířat i vaši.
  4. Pěší safari – navazuje za gorilím pavilonem na klasickou pěší část zoo. Po cestě projdete po vystavěných cestách i mostech přes území velkých stád, antilop, žiraf a nosorožců až ke lvům.

Pokud dostanete hlad, nebo jste jen unaveni můžete si odpočinout a občerstvit se u některého ze stánku nebo v restauraci U lemura, kde můžete při jídle pozorovat skotačící lemury nebo Kibo, která je hned u hlavního vchodu.

V posledních letech zoo prochází velkou rekonstrukcí, kdy vznikalo nové pěší safari, upravují se výběhy, přesouvají zvířata. Vznikli také například lanový park Katika miti, který poskytuje pohled na zoo z ptačí perspektivi (nachází se poblíž restaurantu Kifaru), západoafrické městečko Tiébelé, které si můžete prohlédnout u slonů a jihoafrická vesnička u plameňáků za vilou, ve které si můžete prohlédnout expozici Josefa Vágnera a galerii Zdeňka Buriana. Poblíž vily i je dětská zoo s poníky, osli a kozami.

Pokud nejste z Královéhradeckého kraje a nechce se Vám jet dlouho cestu tam a zase domů v jeden den, je možné se přes noc (i na delší dobu) ubytovat v safari kempu hned vedle zoo. V kempu můžete stanovat nebo si pronajmout bungalov, je zde i bazén a vířivka. Příjemné prostředí je doplněno menší ohradou s několika zvířaty. Chcete-li si užít větší komfort je zde i tříhvězdičkový hotel Safari Lodge.

Chcete-li se o zvířatech dovědět i něco víc, než je u nich psáno, můžete si počkat na krmení a povídání o nich (časy jsou vždy u výběhu), či si domluvit průvodce pro větší skupinu. Nebo si můžete vyzkoušet být „ošetřovatelem na jeden den“ nebo práci kuchaře pro zvířata, kdy se podíváte do „zákulisí“ a vyzkoušíte si tak, že být ošetřovatelem v zoo není jen zábava, ale i pořádná dřina – zvláště například u slonů nebo nosorožců.

Dvorská zoo také pořádá různé sezónní a speciální akce jako dětský den, týden duchů, vánoční trhy a dny zvířat. Je možné si zde zařídit oslavy, svatby a jiné soukromé akce.

ZOO se také snaží vrátit téměř vyhynulé nosorožce bílé zpět do jejich domoviny. Je jedinou zoo na světě, kde se je podařilo rozmnožit. Dnes již kvůli pytlákům není znám žádný volně žijící bílý nosorožec. Krom nosorožců bílých se dvorská zoo společně s dalšími snaží zachránit například přímorožce šavlorohé, adaxi nebo antilopy vrané. Máte-li zájem, můžete také nějaké zvíře adoptovat a finančně tak pomáhat jeho chovu.

 

Zuzana Dušková

Autor příspěvku: Hedy Hedy