Sbírejte i zelená rajčata

Pokud máte zahrádku či skleník a v tom nasazené rajčata, tak tam jistě teď máte ještě zelená rajčata. Ovšem teď už je počasí, ve kterém vám tyto rajčata venku nedozrají, ale to neznamená, že je máte vyhodit, naopak nezbavujte se úrody a posbírejte je, protože i zelená rajčata se dají zužitkovat.

Domy vám zčervenají

Pokud máte na zahradě či ve skleníku zelená rajčata, tak je určitě otrhejte a vezměte si je domů, protože vám mohou dozrát a vy si z nich připravíte zdravý pokrm. Stačí, když je dáte do nějaké krabice a necháte je třeba v kuchyni. Budou dozrávat sice mnohem déle, než ve skleníku či v zahrádce, avšak nakonec přece jen zčervenají. A nebojte se toho, když jsou dlouho zelené, někteří tvrdí, že je mají dokonce až do Vánoc. Ovšem všechno záleží na tom, kde rajčata dáte a v jaké jsou teplotě. Každopádně byste měli krabici s nimi občas otevřít, abyste se přesvědčili, že ještě nejsou červené, protože když je necháte dlouho červené a nebude se o ně starat, mohou se vám zkazit a pak by byla celá práce zbytečná.

TIP REDAKCE: Milujete zahradničení, zapomeňte na nekonečné sekání trávníku pomocí sekačky na trávu, in jsou zahradní traktory, které vám údržbu trávníku velice zjednoduší.

Udělejte si perfektní přílohu

Další možnost, jak zužitkovat zelená rajčata, je naložit je. Podobně jako se nakládá zelí, abyste jej mohli jíst po celou zimu, tak se dají naložit i rajčata. Ovšem zde potřebujete více surovin, kromě rajčat si připravte i mrkev a celer. Ty budete krájet a vzájemně prokládat a nakonec je zalijete nálevem. Nejlepší mít to uskladněné v nějaké keramické nádobě a někde, kde je trochu chladněji, protože pak vám nakládaná rajčata vydrží mnohem déle. A v kombinaci s mrkví a celerem je opravdu perfektním. Můžete mít osvěžující salátek v každém počasí anebo dokonce jako přílohu.

Z rajčat si udělejte různé pasty

Na internetu i v domácích kuchařkách naleznete spoustu receptů, které nám nabízejí vytvořit si ze zelených rajčat různé pasty. Někdo si z nich dělá základ na guláš či na rajčatovou omáčku k těstovinám. Dokonce si z nich můžete udělat i pesto na maso, když do zelených rajčat přidáte dostatek chilli papriček, tak budete mít perfektní základ na letní grilování. A někdo z nich dělá i pastu, kterou následně využívá jako podklad na pizzu anebo dokonce hořčici. Je mnoho možností, jak můžete využít pastu ze zelených rajčat. Někdo je dokonce přidává i do klasického leča.

Pořiďte si jako dekoraci stojan na ovoce a zeleninu.

Sušená jsou dobrá i zelená

Někteří lidé se nebojí experimentovat a experiment se zelenými rajčaty je jejich usušení. Údajně se i tato úroda dá nakrájet na plátky a dát usušit a následně naložit, jako klasická sušená rajčata. Ovšem to je někdy trochu spekulativní, protože nedozrála rajčata, nemají stejnou chuť, jako ty červené. Takže je mnohem lepší je nechat nejprve zčervenat a poté až je usušit, protože to máte jistotu, že chuť bude opravdu taková, jakou si přejete.

Nenechávejte zelená rajčata jen tak ladem, naopak je posbírejte, protože i s nimi lze vytvořit spoustu dobrých pokrmů.

Autor příspěvku: Hedy Hedy