Jak se líčí muslimky

2264352319_be3beb393aJako ženu mě velmi zajímá, co si o svém oblečení myslí muslimky, jestli jim přijde praktické, pohodlné asi bude, ale představa, že se každý den oblékám do toho samého a nemám žádný pěkný kousek z nové kolekce, mě činí nechápavou. Proč nemají potřebu se oblékat do pěkných věcí a proč jim nevadí nosit stále to stejné a navíc být zahalené?

Na druhou stranu v tom vidím i dost praktičnosti. Ráno nemusím přemýšlet nad tím, co si vezmu na sebe, nikdo až tak nepozná, že jsem zrovna přibrala, že mám nafouknuté břicho, nebo že nemám pevné poprsí. Také bych si klidně mohla vyjít ven s mastnými vlasy a neučesaná. Na jednu stranu to výhodu má, ale na druhou, je to pro nás Evropanky k nepochopení.

Na co by ale muslimky dbát měly je make-up. Přeci jen, i když jsou zahalené, obličej ukazují a ten by měl vypadat dokonale. Proto investují velké částky do líčidel. Je to totiž to jediné, čím se mohou svému okolí pochlubit. Na make-upu si proto tyto ženy dávají obzvláště záležet. Čím jiným mohou muslimky zaujmout, než obličejem. Je to také jediná věc, za kterou mohou v rámci parády utrácet.

Korán ženám nařizuje, aby se oblékaly do závoje, který je celé zahalí. Jejich víra si tento oblek žádá, a proto co se týká oblékání, tak nemají na výběr. O to víc se pak mohou nechat unést kosmetickými přípravky a mezi ty nejpoužívanější, patří parfém.

Na jednu stranu se musí nechat, že ženy, které jsou zahalené, se mohou cítit bezpečně z toho důvodu, že je nikdo neokukuje a že vlastně jsou zakryté, bez toho aniž by na sebe upozorňovaly. Na druhou stranu je ale hrozné to, že se musí schovávat, nebo alespoň pro nás Evropanky, je to naprosto nepředstavitelná situace. Je to dané tím, že jsme vychovávané v jiné kultuře a na věci pohlížíme úplně jinak. Stejně tak muslimkám může připadat divné to, jak chodíme oblečené my a mohou nás vidět téměř jako nahé ženy.

Autor příspěvku: Hedy Hedy