Kopřiva není jenom prachsprostá bylinka co roste někde u rybníku a spálí vás, když na ní šáhnete. Kopřiva je více než léčivá a prospěšná lidskému organismu a dá se s ní dělat spousta věcí. Na některé z nich se teď podíváme. Dá se využít v kosmetice, zdravotnictví i v gastronomii. Sbírá se především na jaře a na podzim, kdy je ještě mladá a nekvete. Takže, zvedněte zadky, vemte si rukavice a mazejte trhat a sušit protože:
- Kopřiva obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a prospěšných látek, že se dá využít jako příloha místo špenátu. Tepelně upravená samozřejmě.
- Je z ní celkem chutný čaj, který je detoxikační a pročistí vám ledviny od soli a střeva zdravým způsobem. Doporučuje se pít 2 až 3 týdny na jaře a na podzim, kdy tělo potřebuje detoxikaci nejvíce. Ale ničemu neuškodí když jej budete pít celý rok. Mimo to, obsahuje křemík, takže budete mít hezčí pleť, nehty a porostou vám rychleji vlasy.
- Další způsob jak využít kopřivu je napařování obličeje. Uděláte si vodní lázeň – do hrnce dáte vařící vodu s kopřivou (můžete přidat i jiné bylinky), přikryjete se ručníkem a necháte si obličej tzv. napařovat. Pročistí vám pleť do hloubky – pára póry otevře a kopřiva pokožku prokrví, takže se do ní dostanou všechny důležité látky z krve včetně kyslíku.
- Kopřiva kůži opravdu prokrvuje, proto se z ní vyrábí různé tinktury, např. Bioaquanol U, vyživuje vlasy a ty pak rychleji rostou. Pokud trpíte tzv. kouty, pak je pro vás tato tinktura vhodná. A k tomu stojí pouze 30 korun.
- Babičky se šlehávaly preventivně do kolen čerstvými kopřivami. Co na tom, že je měly popálené. Důležité bylo, že účinné látky v kopřivě bojují proti revmatismu. Tak to můžete vyzkoušet. Pořád lepší než drahé masti. 😉
Ale jako snad ve všem platí, že méně může někdy znamenat více. Kopřiva mimo jiné obsahuje dusičnany a ty není dobré do sebe dostávat v přehnané míře.
autor: Bianca Johnsson