Očista vaší práce – 1. část

Stejně dobře jako funguje očista vašeho těla od škodlivých látek, měli bychom myslet i na to, jak to udělat v práci. Práce se hromadí, zakázky nepočkají a my nevíme, kde nám hlava stojí. Je u nás riziko, že podlehneme stresu a naše tělo na to také bude patřičně reagovat. Někoho začne bolet hlava, někdo je unavený, chce se mu více spát, aj. Každé tělo reaguje i na jinou míru stresu.

Odolnost vůči stresu je velice individuální a každý jedinec je proti stresu jinak vybaven. Patříte mezi obrněné jedince, které hned tak něco nerozhodí nebo se řadíte spíše mezi ty, kteří už prožívají stres jen při pohledu na pracovní stůl a hromadící se zakázky?

Změny, které nás provázejí v práci, pro náš organismus nejsou nikterak dobré. Je lepší práce, kde víme, co ten den máme udělat, jak to máme udělat a do kdy musí být práce hotová. Pokud něco z těchto věcí nevíme, jsme nervózní a nepodáváme výsledky, které od sebe očekáváme. Vlastně se poté naštveme i sami na sebe a zbytečně si kazíme den pochmurnými myšlenkami, že za nic nestojíme.

Práce má svůj řád a rituály

Určete si pro každý den harmonogram, kterého se budete držet. Nestane se vám tak, že budete v časovém presu. Přesně si stanovíte, co budete v danou hodinu dělat, včetně pití kávy, svačiny, aj. Z vašich každodenních pracovních činností, které se vám rychle vryjí do paměti, se tak stane samozřejmost. Činnosti si tak plně osvojíte a stanou se pro vás automatické. Najednou se podíváte na hodinky a zjistíte, že den rychle utekl, aniž byste nad některou z vašich činností museli déle přemýšlet, jak ji provést, aj. Ovšem je nutné počítat občas s tím, že se může plán dne změnit jinou aktuálnější činností. Myslete i na to, že byste měli mít i časovou rezervu pro tuto nepředvídatelnou okolnost.

Pracovní stůl – čistý a uklizený

Na stole nemějte příliš mnoho věcí, bude to rozptylovat vaší pozornost. Nezapomeňte také současně i na to, že vyřízené zakázky si odkládejte už do přihrádky, ať se vám s těmi nevyřízenými nepomotají. Šanony mají také své místo, vraťte je tam, když s nimi práci ukončíte. Zbytečně se obíráte o čas, protože pokud je neuklidíte, v průběhu dne si už nemusíte být jisti, že jste práci udělali. Vrátíte se k nim a zřejmě budete po sobě práci ještě kontrolovat. Rodinné fotografie na stole budou posilovat vašeho pracovního ducha.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin