Zubní wellness – jak správně pečovat o zuby

zářivý úsměvŽeny, zbystřete a přečtěte si článek věnovaný zubům. Krásný úsměv v dnešní době přirovnávaný k americkému úsměvu nemine ani nás. Nechcete se přece za své zuby stydět, když je tu šance, jak mít krásnější a zářivější úsměv!

Slovo „dentální nebo zubní hygiena“ je pro mnohé z vás možná pojem vzdálený. Sice si zuby čistíte, ale mnohdy to děláte špatně. Pokud chcete být krásné a okouzlující celé od hlavy až k patě, neměla byste opomíjet správnou péči o zuby. Dnes již existují opravdu luxusní centra a kliniky, kde pracuje řada dentálních pracovníků, kteří vám zuby nejen ošetří, ale i řeknou, jak se o ně starat, abyste ve své prevenci předešly zaníceným dásním či zubním kazům, plakům, aj.

 

Jak to bude na klinice probíhat

Čištění mezizubních prostor, moderní nitě a odstraňování zubního kamene nemusí ani pro vás být vzdálenými pojmy. Jednou za čtvrt roku si dopřejte luxusní péči o zuby na klinice. Po usednutí do křesla a prvotním rozhovoru dentální hygienik zjišťuje, jaké máte zubní návyky, jak se stravujete, aj. Následuje intenzivní vyšetření, které zhodnotí stav vašeho chrupu. Poté se stanoví léčebný plán. Aby se dosáhlo nejlepšího výsledku, měly byste se držet rad dentálních pracovníků. Samy musíte chtít změnit vaše zubní a stravovací návyky, nikdo jiný!

I na zuby existuje maska

Standardní postup spočívá v odstranění plaku a zubního kamene speciálními ručními nástroji. Fluoridová maska na zuby jim také značně prospěje. Domluvit se na klinice dá i v bělení zubů, pokud jsou na to již připravené a řádně ošetřené. Nemine vás ani plán na doma. Doporučí vám rovněž postupy, které jste možná ani netušily, že děláte špatně. Jak zacházet s mezizubním kartáčkem a zubní nití se hravě naučíte a máte jistotu, že to bude správné.

Po každém jídle si zuby čistit nemusíte

Stále platí pravidlo, že zuby si čistíme nejméně dvakrát denně, ráno a večer, z čehož večer bychom se právě měly starat nejen o plochy zubů, ale i o prostory mezi nimi, tzv. mezizubním kartáčkem nebo zubní nití. Pozor na obnažování zubních krčků při čištění zubů elektrickým kartáčkem, naučte se ho vést ve správném úhlu. Rovněž při používání zubních niti je vhodné vést pomalý pohyb nahoru a dolů.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin