Hormony v krvi ovlivňují spalování tuků – část druhá

Jste neustále ve stresu, pracujete pod napětím, doma si neodpočinete a večer nemůžete spát? Dostáváme se tím k druhé části našeho článku a tím ovlivnění hladin hormonů vlivem stresu, nedostatkem spánku, aj.

Stresové hormony

Při nepořádku v našich činnostech, chaotických událostech, stanovení diagnózy, aj., se nám do krve vyplavují stresové hormony v nadbytku. Adrenalin a kortizol jinak zcela běžnými hormony, které se dostávají v větších dávkách do krve i při sportu, ale to je jen na pár vteřin nebo minut. Určitě si tedy užijete při tomto stavu zábavu a adrenalin k tomu patří. Jenže, co když je naše tělo vystavované tomuto riziku téměř nepřetržitě, kdy jsme v jednom kole, nevíme, co dříve, aj. Práce se na nás valí ze všech stran, doma se staráme o děti a ještě s nimi píšeme domácí úkoly, aj.?

Někde se tento druh stresu na nás podepíše. Na těle se nám začnou ukládat tuky především v oblasti břišních partií. Pro organismus je to vlastně ochrana před stresem. V nouzi se přemění tento tuk na energii.

Jak tento problém řešit? Určitě ženy, které o sobě vědí, že jsou známe tím, že podlehnou stresu by si měly dopřát snídani. Nastolí tím tělu rovnováhu a Vy se stresem lépe bojujete. Musli a ovoce Vám pomohou překonat první hodiny v práci, aniž byste kolegu musela vítat již ráno se snídaní v ruce. Hořčík a vitamíny z řad B – konkrétně B6 mají příznivý vliv na celkovou harmonii a klid.

Spánkové hormony

Naše tělo přes den udržujeme v bdělém stavu. Přes noc spíme a čerpáme energii do dalšího dne. Jenže je tu plno situací, kdy spíme méně hodin než jsme zvyklí a náhle na sobě začneme pociťovat větší a větší únavu. Hormon melatonin má na starost, aby naše regenerace proběhla úspěšně přes noc. Pokud spíte méně než 7 hodin denně, tak zřejmě přes den máte i větší potřebu jíst. Leptin, který má za úkol dostavit tělu pocit nasycení se u Vás jaksi nedostavuje.

Příčin poruch spánku může být samozřejmě celá řada. Pokud to nějak souvisí s Vaším stravováním zjistíte poměrně snadno. Zkuste si dát k večeři jen lehké jídlo a před ulehnutím vypijte sklenici nebo hrnek teplého mléka. Můžete přidat i med, Váš nápoj bude účinnější.

Hormony štítné žlázy

regulace výšky spotřeby kalorií se odehrává procesy, které ovlivňují hormony štítné žlázy – trijodtyronin a tyroxin. Nedostatek těchto hormonů vede i ukládání tuku a v mnoha případech k obezitě. U Vás platí dodržovat pitný režim dvojnásob. Také potraviny s jódem pomáhají udržet štítnou žlázu v rovnováze. Mořské pokrmy zařaďte do svých jídelníčků a budete fit.

Závěrem je nutno říci, že rady jsou obecně určené pro ty z Vás, kde se příčina vašich problémů skrývala opravdu v pravidelnosti a vhodné skladbě jídla. Pro ženy, které trpí např. onemocněním štítné žlázy s poklesem hormonů pod fyziologické rozmezí je nutná substituční terapie lékařem. Rovněž poruchy spánku a dlouhodobý stres je kolikrát dobré vyřešit pod odborným dohledem.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin