Voda je zázrak přírody, ale co když se hromadí v těle

 voda2Věděli jste, že nadváha člověka může být způsobena nejen tukem, ale i zadržováním vody? Je tomu skutečně tak, voda může v těle zůstávat a způsobovat otoky, které jsou zřetelné hlavně na dolních končetinách. Vaše konfekční velikost je o jedno či dvě čísla větší, i to může být nepřímým ukazatelem.  Samozřejmě roli opět hraje životní styl, který je neustále více spojován i s řadou civilizačních nemocí.

 

Dbejte na to, jak se stravujete

Dva prvky, které souvisí s hospodařením vody v těle – sodík a draslík. Draslík pracuje v těle uvnitř buněk na principu diuretika. Tudíž vyplavuje z těla škodlivé látky a odstraňuje metabolity. Většině lidí draslík spíše chybí, proto se mnohdy potýkají s problémem zadržováním vody v těle. Jezte ovoce a zeleninu v čerstvém stavu, brambory, meruňky, banány, pomeranče, ale i maso, drůbež a mléko společně s mléčnými výrobky.

Oproti tomu sodíku, kterého do těla dodáváme více než je zdrávo, nám neprospívá. Sodík nám tekutinu pěkně zadrží v mezibuněčných prostorech, takže má funkci opačnou a jeho kladnou stránkou je, že působí proti dehydrataci. Jenže mnohdy je voda zadržována v nadbytku. Jak tedy nastolit rovnováhu mezi draslíkem a sodíkem? Oba jsou důležité, jak draslík, tak sodík.

 Detoxikujte svůj organismus. Jak na to zjistíte ZDE.

Solení a dochucování pokrmů s mírou

Pokud hodně solíte, používáte dochucovadla a jíte hodně uzeniny, salámu, klobás, chipsů, obecně také fast food, tak Vám hladina sodíku v těle stoupá. Ohroženi jste následně hypertenzí, což je vysoký krevní tlak a s tím spojené další zdravotní rizika, nejčastěji srdečně-cévní onemocnění.

Rovněž žaludek trpí, přílišná sůl ho dráždí, je překyselen, objevit se mohou záněty žaludku a vředy, ale i ledvinové kameny, aj. Správná funkce ledvin je pro život nepostradatelnou součástí.

Volme k soli tedy pokrmy, které mají její nižší podíl, např. rýže, těstoviny, brambory, maso, ryby, ovesné vločky, ovoce a zelenina, aj. Doporučeno je také používat bylinky a jiné koření, abychom tolik nesolili. Omezení pití minerálních vod je v mnoha případech příznivé, zvláště pro těhotné ženy a děti.

 

Přístroje pro analýzu zjištění stavu vody a tuku

Komplexní vyšetření, které zjistí, kolik je v těle vody a tuku jsou např. InBody nebo Bodystat. Odběr krve, moči a změření TK, jsou také ukazateli.

 

Pít vodu musíme v každém případě, i když vodu zadržujeme

Při zadržování vody v těle zkuste čistou, neperlivou, nemineralizovanou vodu v dostatečném množství, která Vám bude aktivovat lymfatický systém. Pomohou Vám i lymfatické drenáže, reflexní masáže, akupunktura, aj.

Změna životního stylu a postupná detoxikace organismu Vám bude prospěšná. Vyhněte se stresu, sportujte (i chůze napomáhá) a buďte v pohodě.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin