Lupy ve vlasech jsou nepříjemné, ale musí se s nimi bojovat

Určitě jste se už setkali s drobnými světlými šupinkami ve vlasech nebo na ramenou a hned jste měli pocit, že si druzí o vás budou myslet, že o sebe nedbáte a budou se vás stranit. Jsou to lupy a alespoň občas má s nimi problémy zhruba polovina lidí. Není to nic hrozného. Je to mírné onemocnění kůže, které lze většinou rychle odstranit. Lupy ve vlasech či na oděvu však nepůsobí příliš esteticky. A dnes, při velké nabídce léčivých přípravků, je to značný společenský prohřešek, asi jako nevyholené podpaždí. Při neléčení se nadměrný výskyt lupů může změnit v nepříjemné onemocnění kůže, se kterým se můžete potýkat velmi dlouho.

Lupy jsou drobné kousky mrtvé kůže, která se však neodlupuje po mikroskopických šupinkách jako u zdravé pokožky, ale ve větších plochách. Svrchní vrstva kožních buněk se obměňuje přibližně každé čtyři dny, ale při větším výskytu lupů to bývá častěji. Kůže pak svědí a v některých místech je zarudlá. Hlavní příčinou vzniku lupů je několik druhů kvasinky Melassezie, která svými produkty dráždí kůži a způsobuje její časté odlupování a záněty. Tato kvasinka je běžnou součástí lidské mikroflóry a stejně jako další mikroorganismy na našem těle nám nijak neškodí. Ale když se výrazně pomnoží, způsobuje nám značné nepříjemnosti, například s lupy. A to už od kojeneckého věku.

Pokud chcete úspěšně bojovat s nadměrným výskytem lupů, je vhodné použít přípravek proti kvasinkám, kterých je na našem trhu několik. S větším výskytem kvasinek však souvisí i nadměrná produkce kožního mazu, jímž se kvasinky živí. Proto je důležité vyhýbat se podmínkám, které správnému stavu vlasové pokožky nesvědčí.  Je to například časté mytí hlavy agresivními šampony, stres, přechody z tepla do zimy a naopak, nedostatek esenciálních mastných kyselin, vitamínu B a některých prvků – selenu a zinku, opalování na prudkém slunci či nadměrná konzumace cukru. Vyšší tvorba mazu může mít dědičnou vazbu nebo souvisí s větší tvorbou testosteronu v pubertě.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář