Jarní slunce a pleť

Konečně přišlo jaro, a to nejen podle kalendáře. Slunce už pěkně hřeje a my se po dlouhé zimě rádi vystavíme slunečním paprskům. Rychlý nástup slunečních dní v jarním období však sebou nese nebezpečí pro naši pleť. Přestože nás kosmetičky varují před intenzivním slunečním zářením, na jaře nikdy neodoláme. Myslíme si totiž, že slunce ještě není tak silné. Ale o jeho síle se můžeme snadno přesvědčit například na horách v oblastech jižněji od naší republiky, kde je příznivější sklon slunečních paprsků, vyšší nadmořská výška a kde sluneční svit zesiluje navíc sníh. Víte, že každých 1000 metrů nadmořské výšky se intenzita ultrafialového záření zvýší o 15 %?

Jarní slunce je pro naši pleť nebezpečné už z toho důvodu, že délku pobytu na slunci nijak nekontrolujeme a většinou ještě nepoužíváme ochranné krémy. Pokud máme na pleti drobné vřídky, myslíme si, že je slunce vyčistí. Ale je to jen optický klam. Pomocí mírného opálení zmizí zarudnutí a vřídky nejsou na pleti tak vidět.  Ale nijak je tím nevyléčíme. Slunce však může zejména citlivou pokožku velmi podráždit a ta pak bude náchylnější k různým infekcím. Takže slunce odstranit akné nepomůže, na něj musíme použít vhodné přípravky a dodržovat správnou životosprávu.

age468.gif

V jarním období je nutné na pleť alespoň dvakrát denně nanášet hydratační krémy, abychom ji po zimě dodali vláčnost a pružnost. Ani při tak časné aplikaci nehrozí, že bude pleť mastná, hydratační krémy se rychle vstřebávají a působí v hlubších vrstvách pokožky. Pokud jedeme na jaře na hory, chraňme si pleť na obličeji ochrannými opalovacími krémy. Rizikovými místy jsou nos, tváře na lícních kostech, uši, zátylek a ramena. Na ně použijte silnější vrstvu krému s ochranným faktorem 15 nebo 20. V nižších polohách na slunci hned po zimě nebuďte tak dlouho, nebo si pleť něčím chraňte. Pokožka při slunění hrubne, je méně vláčná a vysouší se. To pak způsobuje vyšší tvorbu kožního mazu. Na jaře vystavujte pleť slunci přiměřeně, budete ji mít dlouho zdravou a krásnou.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář