5 zásadních tipů, jak vyhrát boj s akné

 Těch pár nadbytečných kilogramů, které vám připomínají loňské Vánoce, nakonec shodíte, ostatně jako vždy. Ale co s pupínky, jež vás terorizují celé roky? V prvé řadě přestaňte na akné pohlížet jako na součást své pleti. Nepatří na ni! Stejně jako kterákoliv jiná žena, i vy můžete mít pokožku bez nedokonalostí. „Beďary“ jsou výsledkem nedostatečné péče. Naštěstí můžete vše napravit, stačí dodržovat následující doporučení.

1. Dbejte na důkladné odlíčení

Kdy jste naposledy uléhala do postele s make-upem na tváři? Pokud jeden z největších přešlapů v rámci péče o mastnou pleť děláte až příliš často, není divu, že se u vás akné daří. Důkladné čištění pleti je zkrátka nutnost, přes kterou nejede vlak. Očistnou proceduru provádějte dvakrát denně: večer se zbavte nečistot, které na vaší kůži ulpěly během dne, ráno obličej očistěte od mastnoty a bakterií, které se v noci množí. Mějte na paměti, že čistá pleť není k tvorbě pupínků ani zdaleka tak náchylná.

Nechcete-li s čištěním pleti ztrácet čas, vyzkoušejte micelární vodu. Vodní roztok s obsahem povrchově aktivních látek je ohleduplný k pokožce a poradí si s běžnými nečistotami i těžkými kovy. Stačí jej aplikovat na bavlněný tampónek a setřít. Micelárku určenou pro majitelky aknózní pleti vyrábí například Bioderma. Najdete ji pod názvem Sébium H20 a skvěle se doplňuje s čisticí pěnou Sébium Moussant.

2. Nesahejte si na obličej špinavýma rukama

Jakkoliv se vám tato rada jeví jako poněkud úsměvná, divila byste se, kolik nečistot a bakterií máte na rukou i ve chvíli, když jsou na první pohled čisté. Častými doteky je přenášíte na tvář a nevědomky zhoršujete stav pleti. Dejte si na to pozor – tváře se dotýkejte méně a vždy se ujistěte, že máte opravdu čisté ruce.

3. Pupínky si nevymačkávejte

Naprosto zásadní je akné nemačkat. Dodržování tohoto důležitého pravidla je těžké, ale vězte, že neodborným zásahem stav pleti velmi zhoršujete a prodlužujete celkovou dobu léčby. V horším případě vám na tváři zbydou jizvičky, a to přece nechcete. Raději si pořiďte šetrný krém na akné. Takže ještě jednou, pro jistotu: Na pupínky se nesahá!

4. Zbavte se nevhodné kosmetiky

Vsadíme se, že máte na poličce hned několik kosmetických produktů, které svým složením nerespektují povahu citlivé pokožky. Ať už jde o líčidla, make-up či nebo třeba laciné mýdlo ze supermarketu, zbavte se jich a začněte používat prověřenou kosmetiku bez obsahu dráždivých látek. A jen tak mimochodem – čím méně kosmetiky na sebe budete „patlat“, tím lépe pro vás. Omezíte-li její používání na minimum, vaší pleti se uleví.

5. Nebuďte ze všeho ve stresu

Stresovým situacím se sice zcela nevyhnete, ale chronický stres má zdraví velmi negativní dopad. Řešte věci s chladnou hlavou, nenechte se rozhodit a přijměte se taková, jaká jste – budete se cítit mnohem lépe a uvidíte, že se váš nový přístup projeví i na pokožce.

Autor příspěvku: Karel