Mýty o metalové hudbě vás možná překvapí

Tento článek není propagací metalové hudby, ale pro ujasnění některých informací, které se šíří mezi těmi, kdo se o metal nezajímají a vznikají tak, že někdo někde něco zaslechne, ale nic si neověří. Nezájem často pramení právě z neznalosti a mýtů, kterými je celý tento velmi obsáhlý styl opředen, protože snad každý člověk zná pojem metal, ale málokdo už ví, co to opravdu je. Pojďme si teď objektivně ukázat tu druhou stranu mince.

 „Zvracení“ do mikrofonu

  • Většině lidí se při slově metal vybaví hrubé kytary i bicí a výrazný zpěv, kterému není rozumět a zní spíše jako zvracení. Tyto styly zpěvu se nazývají growling a screaming. Ano, je to skutečně metal, ale pouze jedna jeho odnož nazývaná death metal (Cannibal Corpse). Plést se může také s black metalem, který – ač to podle názvu nevypadá – není tak temný (Mercyful Fate). Tyto styly opravdu nejsou pro každého, kapely často mají nečitelná loga a hrají na festivalech jako Brutal Assault v Jaroměři nebo Obscene Extreme v Trutnově.

Jednotvárnost a neoriginalita

  • Ano, některé kapely mají jednotvárné skladby obsahující stejné nebo podobné riffy v různém pořadí a zní tak stále jako jedna, příkladem jsou AC/DC nebo Motö Ale co je slyšet dnes v rádiích? Samé „tuc tuc tuc“, také pořád dokola a nejde rozeznat skladba ani interpret. U metalových kapel se sice objevuje podobnost písní, ale ve většině případů (velké a celosvětově známé kapely) rozeznáte, o kterou se jedná podle zpěvu nebo právě opakujících se riffů.

„Oblečení z popelnice“

  • Na první pohled se některé oblečení může jevit jako staré a obnošené, ovšem není to proto, že by opravdu bylo vytažené z popelnice, ale proto, že v něm jeho majitel prožil spoustu koncertů a festivalů, kde oblečení dostává na frak od slunce, deště, bláta nebo třeba piva. Většina metalistů si pořizuje svoje oblečení v metalových obchodech (kamenných i internetových) a opravdu to není žádná levná záležitost. Například trička se pohybují v cenách přes 500 Kč a mikiny nebo kalhoty okolo 1 000 Kč, což je srovnatelné se značkovým oblečením ze „sportovek“. Vysoké jsou i ceny bot, kabátů či riflových vest, na které se připevňují nášivky a placky s logy kapel. Taková vesta pak v součtu může mít i několika tisícovou hodnotu.

Netolerance

  • Někdy se říká, že posluchači tvrdé hudby jsou nepřátelští a netolerantní. To je ale veliký omyl. Možná vám tak připadají, protože jejich hudba je i jejich život a často nemají rádi jiné styly, to ale neznamená, že jsou nepřátelští. Nepřátelské publikum by přece nevytvořilo atmosféru, kterou si chtějí zvěčnit kapely na svá live DVD. Ano, na koncertech a festivalových vystoupeních některých kapel vzniká tzv. „Wall of death“ („stěna smrti“) nejedná se však o něco, kde by se umíralo, protože kdykoli někdo upadne, snaží se ho ostatní dostat zpět na nohy.

Metalista NEROVNÁ se satanista

  • Pojem satanismus, tedy kult „padlého anděla“ vyznávají opět black a death metalové kapely a jejich příznivci. V tvorbě se satanismus ukazuje především v textech. „Temnější“ texty se mohou objevit i u hard rockových a heavy metalových skupiny (Black Sabbath). Se satanistickými rituály se ale setkáte opravdu jen na přímo black metalových koncertech kapel jako jsou Venom nebo na festivalech typu Obscene extreme. Na běžných koncertech heavy (Judas Priest, Iron Maiden), power (Sabaton) i jiných kapel (Helloween, Avantasia, Freedom Call) se se satanismem nesetkáte a na festivalech Masters of Rock a Metalfest jen velmi výjimečně.

Zuzana Dušková

Autor příspěvku: Hedy Hedy