Jak vybrat správnou podprsenku?

Podprsenka je nedílnou součástí dámského šatníku. Věděla jste však, že až 80% žen nosí špatnou podprsenku? Ta správná dokáže vyzdvihnout Vaše přednosti, i když zrovna nejste bohatě obdařená, a ještě uleví Vašim zádům. Navíc v ní vypadáte štíhleji, rovněji a prsa jsou vizuálně pevnější. Na co se tedy při nákupu a výběru soustředit a čemu se vyvarovat?

Na co si dávat pozor při volbě obvodu?

Obvykle si ženy vybírají příliš velký obvod a malé košíčky, nejspíše se velkých košíčků bojí. Poměrně častým jevem je situace, kdy si ženy koupí takový obvod, který odpovídá rozměru naměřenému pod prsy. Je nutné však počítat, že se materiál postupem času vytáhne, je tedy vhodné vybírat velikost obvodu o 5 a ž 10 centimetrů menší. Pokud si tedy pod prsy naměříte například 80 centimetrů, volte velikost 75 nebo dokonce 70. Zároveň by Vám podprsenka neměla lézt nahoru. Správnou podprsenku poznáte podle toho, že je uprostřed zad v pravém úhlu s lokty, přičemž přední díl musí být stejně vodorovný jako zadní díl.

Obvod je přitom to nejdůležitější na podprsence, poskytuje poprsí tak důležitou podporu. Správný obvod zjistíte také podle toho, kolik místa pro prsty Vám po jejím zapnutí zbyde. Pokud ji natáhnete směrem od páteře o více jak dva centimetry, je obvod Vaší podprsenky příliš velký. Při výběru podprsenky byste ji měli zapnout na poslední (nejvzdálenější) háček a cítit se v ní pohodlně. Pokud ji rovnou zapnete na doraz, až materiál povolí, nebudete mít kam podprsenku dále utahovat.

Podprsenka by měla beze změny sedět i při vykonávání různorodých manuálních činností, přece jenom je to kus oblečení, který máme na sobě celý den. Jeho nošení by nás tedy nemělo nikterak omezovat, škrtit nebo tlačit. Pokud jste byla celou dobu zvyklá na příliš volný obvod, může Vám ten správný dělat zpočátku potíže a připadat Vám moc těsný. Chce to však čas, zvyknete si a Vaše ňadra Vám poděkují. Na sport se hodí sportovní podprsenka.

Ramínka u podprsenky nenesou funkci hlavní, ale spíše ozdobnou. Pro ženy s větším poprsím jsou tedy vhodnější široká ramínka, která jsou navíc pohodlná. Ale ani ženy s menším poprsím si nemusí vybírat podprsenky jen s velmi úzkými ramínky. Ty se rády zařezávají do kůže a způsobují někdy i trvalé otlaky, ale třeba i bolesti zad nebo migrény.

Na co si dávat pozor při volbě košíčku?

Častým nešvarem žen, které si přejí vypadat sexy je fakt, že zvolí příliš malý košíček s domněním, že tak dosáhnout natěsnaného a neodolatelného efektu. Opak je však pravdou. Příliš malý košíček nedokáže prsa pojmout, takže prsa přetékají a vytvoří se takzvaná prsa dvojitá. Pod přiléhavým tričkem to nevypadá vůbec dobře.

Pokud se košíček krabatí nebo jinak deformuje, zvolila jste příliš velkou velikost. Jestli se vrásní pouze na špičce košíčku, zvolte naopak větší, aby jej prsa pěkně vyplnila. Kostice je od toho, aby kopírovala celé prso až k podpažní jamce. Neměla by se tedy zabodávat do prsa či hrudní kosti, pak je to nejen nepříjemné, ale i nezdravé. Pokud pod kostici vsunete dva až tři prsty, máte malý košíček a větší prsa tlačí podprsenku směrem od těla.

Malý košíček lze také zjistit podle toho, kdy po sundání podprsenky zpozorujete otlaky od kostic. Pokud zvednete ruce a podprsenka se Vám vysune nahoru, kdy odhalí spodní část poprsí, nesedí pevně na místě a tím Vám neposkytuje dostatečnou oporu. Zkuste zmenšit obvod, zvětšit košíček a také upravit ramínka.

Co způsobuje nošení špatné podprsenky?

Dlouhodobé nošení nesprávné velikosti podprsenky může způsobit spoustu zdravotních obtíží, které si běžně ani s nošením prádla nespojujeme. Patří mezi ně zejména změna hrudního koše a páteře, přičemž se žebra a hrudní kost propadají dovnitř. Dále je to špatné držení těla, bolesti zad, šíjových svalů nebo hlavy. Kostice zase mohou způsobovat záněty a bulky.

Rada na závěr

Na sportování zvolte jednoznačně podprsenku sportovní, která tlumí otřesy, nárazy a drží prsa pevně na místě. Nespokojujte se s tím, že „dotaháte“ na cvičení starou podprsenku, kterou už jinak nevyužijete. Uškodily byste především svým prsům, která by byla postupem času působením gravitace povislá. Správnou podprsenku Vám pomohou vybrat v prodejnách se značkovým spodním prádlem, kde Vás přeměří a určí Vaši velikost.

Autor příspěvku: Hedy Hedy