Ovoce a hubnutí

„Zeleninu a ovoce můžete jíst při hubnutí neomezeně“ – tak zní jeden z tradovaných mýtů v souvislosti s hubnutím. Není to tak docela úplná pravda. V případě zeleniny tomu tak v podstatě je, ovšem u ovoce bychom se touto radou rozhodně řídit neměli.

Ovoce (zcela oprávněně) považujeme za velice zdravé – obsahuje velké množství vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Kromě toho ale je, na rozdíl od zeleniny, bohaté i na sacharidy, které považujeme za nositele kalorií. Obecně tedy ovoce do jídelníčku hubnoucích určitě patří, nicméně je třeba hlídat jeho denní množství. A to by rozhodně nemělo být neomezené.

Kolik ovoce?

Jaké množství ovoce tedy můžeme denně sníst, pokud chceme skutečně hubnout? Odpověď není zcela jednoznačná, nicméně denně by mělo jít asi o množství cca 200 g. To odpovídá asi jednomu až dvěma kusům ovoce denně. Ovoce, které není kusové (jahody, borůvky atd.) odměříme přibližně do velikosti hrsti (jedna hrst ovoce = jedna porce). Záleží samozřejmě i na velikosti a typu ovoce a v neposlední řadě i na zralosti. Například zralý banán má mnohem vyšší množství cukru a tím pádem i kalorií oproti banánu nezralému. To platí i v případě jiného ovoce.

Glykemický index ovoce

Glykemický index (GI) je pro hubnoucí jedince důležitý ukazatel. Čím je nižší, tím lépe. Ovoce řadíme do skupiny potravin většinou s nízkým glykemickým indexem.

Každý typ ovoce má pak ještě glykemický index trochu odlišný. Obecně čím je ovoce kyselejší, tím má nižší GI a naopak čím je sladší, tím bude GI vyšší.

Do skupiny s nízkým GI řadíme citrusy (citrony, pomeranče, kiwi), ale i ovoce rostoucí v mírném klimatu (jablka, hrušky, třešně, broskve, bobuloviny). Ovoce s vyšším GI pak představuje většinou subtropické a tropické ovoce (banány, ananas).

Na výšku glykemického indexu má vliv samotné složení ovoce, konkrétně cukrů. Ty tvoří v ovoci většinou fruktóza, glukóza a sacharóza. Čím více má ovoce fruktózy a méně glukózy, tím je jeho složení „příznivější“ a glykemický index nižší.

Jak ovoce jíst

V jaké formě budete ovoce jíst záleží jen na vás. Výživoví poradci považují za jednu z nejlepších kombinací spojení ovoce s bílkovinou. Vede totiž k vyvážení chutí a pocitům sytosti. Ideálně tedy čerstvé ovoce s jogurtem nebo tvarohem. Můžete ale i experimentovat a pochutnat si na ovoci s různými druhy sýrů.

Ovocné šťávy (freshe)

Ovocné šťávy, nebo-li freshe jsou další možnou variantou, jak konzumovat ovoce. Zdravější jsou určitě ty domácí, protože neprošli pasterizací a neobsahují žádné konzervační látky. Právě proces pasterizace může ovocné šťávy připravit o cenné vitamíny; citlivý na ztrátu je pak zejména vitamín C.

Freshe jsou plné vitamínů, minerálů a antioxidantů, ovšem na druhou stranu také plné jednoduchých cukrů. Vlákninu, která snižuje glykemický index ovoce, jsme odstranili, takže ve výsledku mají freshe vysoký glykemický index. S tím je třeba při hubnutí počítat. I z toho důvodu je vhodné je konzumovat spíše v dopoledních hodinách, ideálně k snídani nebo svačině. Dodají rychlou a zdravou energii, bohužel však zasytí na kratší dobu a je po nich poměrně brzy hlad.

Příprava ovocného freshe

Při přípravě freshů je třeba ovoce nejprve poválet, aby se dala šťáva snadněji vymačkat a ještě před tím oloupat a zbavit slupek. Je třeba pamatovat i na to, že ne všechno ovoce se hodí k přípravě šťáv – například hutné ovoce typy banány, meruňky nebo broskve mají kašovitější konzistenci, takže výsledná „šťáva“ bude podobné konzistence.

Ovoce je možno volit jednodruhové, oblíbené jsou například pomeranče. Velké oblibě se ale těší i kombinace různých druhů ovoce v různém poměru, zde se představivosti meze nekladou. Vynikající je kombinace jablka, pomeranče a ananasu, nebo v kombinaci se zeleninou trojkombinace jablko, ananas a mrkev.

Smoothies

Smoothies jsou další možnou formou zpracování ovoce, jedná se o celý kus rozmixovaného ovoce nebo zeleniny (v případě zeleninového smoothie). Tím pádem se nepřipravíme o cennou vlákninu. A právě z toho důvodu jsou smoothies vhodnější při hubnutí, než-li ovocné šťávy. Zeleninové smoothie má potom i menší kalorickou hodnotu oproti ovocnému, takže pro hubnoucí jedince se jeví jako nejvhodnější alternativa. Chuťově výborná je ale i kombinace obojího – jak ovoce, tak zeleniny.

 

Autor příspěvku: Hedy Hedy