Očista vaší práce – 2. část

Pojďme navázat na první díl a představit si další nezbytné kroky, které nás udrží při práci v optimální kondici a fit. Již máme vyřešen pracovní harmonogram a pracovní stůl, zbývá se ještě podívat na naše kolegy, se kterými pracujeme a také nahlédnout do nitra naší duše a sebedůvěry.

Nenechte se často vyrušovat

Určitě známe prostředí v kanceláři, kdy se nám přijde např. kolegyně pochlubit s novými lodičkami a my se s ní dáme do řeči. Ztrácíme tím zbytečně čas, který pokud budeme investovat jinam, bude pro nás výhodnější. Kolegyni můžeme říct, že se sejdeme u oběda nebo po práci na kávě. Vaše rodina by také měla brát ohled na to, že jste v práci a nevolat kvůli zbytečnostem.

Práci neodkládejte, spíše dokončujte

Je tomu skutečně tak. Nedokončená práce, která na nás čeká druhý den, nás může značně znervózňovat již po cestě domů z práce. Dokonce nás nemusí nechat v klidu vyspat. Ráno tak vstáváme ospalí a nemusíme se do práce ani těšit, když víme, co jsme všechno nestihli dokončit. Pokud víte, že to opravdu nestihnete, tak si aspoň napište na papír upomínku s předmětem a také postup, jak věc vyřešíte. To vám dodá klid. Nenechte se okrádat o svou energii.

Osobní kontrola nad pracovními činnostmi

Nejen seznam nedokončených činností by mělo být na papíře, ale i těch, co nás ten den čekají. Vyškrtáváním těchto činností budeme mít dobrý pocit, že od rána vše zvládáme podle plánu a nic nás tolik nezaskočí. Zapište si i váš cíl dne, při splnění dojde k úlevě. Více než tři dny úkol nepřepisujte, bude vám připadat vleklý a nebude vás už motivovat. Pokuste se tento cíl splnit co nejdříve. Pracovní nasazení totiž z největší míry ovlivňujete vy sami. Sem tam si odpovězte i na otázky typu:  Co jsem udělal(a) dobře?,  V čem vynikám před ostatními? Dodá vám to pocit sebedůvěry, když zjistíte, že některé činnosti by se bez vás neobešli. Určitě najdete aspoň jeden klad, který vám přinese uspokojení. I kdyby to byla vaše vstřícnost, ochota, dochvilnost, aj., pochvalte se za to, jací jste, půl práce bude rychleji hotovo, uvidíte. Změňte svůj postoj sám nebo sama k sobě i v osobním životě, možná jste na sebe až moc přísní. Každý člověk udělá občas chybu, ale není to důvod k panice. Stres se vám cestu nepřekříží. Budete vědět, jak s ním naložit.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin