Hormony v krvi ovlivňují spalování tuků – část první

Již jsme si psali, že tuk, který se nám v těle ukládá je nebezpečný z důvodu usazování ve stěně cév, ale také není vůbec estetický. Mnohdy nestačí jen správná životospráva, ale i optimální nastavení hormonální hladiny v krvi. Jelikož hladina ženského hormonu v krvi kolísá vlivem menstruačního cyklu, ale i stresem, vlivem sportovního pohybu, aj., je důležité mít hormony v rovnováze. Důležitou roli zde hraje ovulace – uvolnění vajíčka během cyklu, ale i sladkosti – např. pojídání čokolády, zmrzlin, bohužel i fast food.

 

Faktory, které ovlivňují spalování tuků

Nezdravé stravovací návyky

Spalovací systém, který má naše tělo nastavené díky uhlohydrátům, které zvyšují hladinu cukru v krvi bychom měli mít v rovnováze především. Různé vlivy tedy mají za následek i to, že se naše hormony v těle tzv. zablokují a my jen přibíráme. Tělo je v šetřícím režimu a místo toho, aby tuk spalovalo, tak ho ukládá. Pravidelnost stravy zde hraje prim. Ovoce, zelenina a celozrnné pečivo Vás udrží fit.

 

Emocionální labilita

Jeden den se smějete, druhý den zase pláčete nebo máte špatnou náladu. Snažte se mít dobrou náladu a hledat v novém dni jen pozitivní věci. Neříkejte si, že musíte do práce. Raději se těšte, že odpoledne po práci si půjdete zaplavat nebo projet na kole. Hladina serotoninu je totiž na Vaše nálady velmi citlivá. Pokud je hladina nižší, zpomaluje se látková výměna, my máme zároveň i více chuti na sladké, které samozřejmě jen naše faldíky podpoří.

 

Pokles estrogenu, progesteronu

Hormonální hladina těchto hormonů před menstruací klesá. Tím i naše výkonnost. Jsme podrážděné, popudlivé a očekáváme každým dnem menstruaci. Únava opět vede k tendenci do těla rychle dostat jednoduché cukry. Jenže naše oblast boků se tím pádem pěkně zakulacuje. Zkuste kompenzaci v podobě brokolice, kedlubny, sóju nebo ovesné vločky. Také sýr s vitaminem D je příznivý na ovlivnění obtíží.

V případě déletrvajících obtížích se nebojte navštívit odborníka. Pokud máte nižší hladinu serotoninu dlouhodobě, můžete trpět úzkostmi a depresemi, které mohou vyžadovat substituční terapii, stejně jako nerovnováha estrogenu a progesteronu. V prvním případě zkuste kontaktovat psychologa či psychiatra, v případě obav po gynekologické stránce ženského lékaře. Pokud jde jen o Vaše spalování, kdy se jedná o pravidelnost stravy a denní porce jídla, které si neumíte sama korigovat, můžete navštívit dietologa, který Vám s nastavením jídelníčku zcela jistě poradí.

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin