Autogenní trénink

relax

Autogenní trénink je metoda, která je známá a využívaná v psychoterapii. Mění se jen její formy a inovace. Tento proces je řízen sugescemi a prožitky, které si navodíte a naučíte se je používat tak, jak Vám bude vyhovovat.

 

 

Docílení efektu je lepší s odborníky
Je to druh psychoterapeutické metody, se kterou umí výborně pracovat odborníci. Nácvik se může naučit každý. Na poprvé je jistě lepší, když si vyzkoušíte techniky za pomoci odborného vedení, protože pojmy obsažené v tomto článku nemusí pro Vás být úplně jasnými a zřetelnými povely. Někdo neumí správně dýchat, uvolnit se přitom, aj.

Poté nemusí dosáhnout takového efektu, který je při této metodě znatelně nepopsatelný, nýbrž efektu opačného, větší únava, podrážděnost, bolesti, aj. Myšlenky se přenáší do prostor, které nám mohou být známé, ale i neznámé, jen z fantazie, přání a touhy.

Povést se Vám může odstranit příznaky z nedostatku spánku
Tato metoda působí především na příznaky. Pokud tedy stále cítíte vnitřní napětí, je to důsledkem nerovnováhy Vašich sil. Metoda vychází z joggingu, ale i ze znalostí hypnózy. Autogenní trénink také najdete na internetu pod pojmem Schulzův autogenní trénink, podle J.H.Schulze, jenž je zakladatelem této metody.

Tyto úkony relaxace a koncentrace lze provádět samostatně nebo častěji kolektivně, kdy působí skupinová sugestivní atmosféra. Usnadňuje regulaci svalového a současně psychického napětí a umožňuje lépe ovládat některé vegetativní funkce. Průběh je různý, mluvíme o individuálních variacích.

Stanovení cvičebního plánu
Cvičí se jednou až třikrát denně, z čehož pravidelnost se považuje za významnější než frekvence. Poloha vsedě je méně náročná prostorově a provozně, vleže se dá cvičit v nemocnicích s pacienty upoutanými na lůžku.

predstava

Metoda je rozdělena do několika stupňů, které souvisí s navozováním žádoucích pocitů:

Nižší stupeň spočívá v navození 6 pocitů (1. tíha v končetinách, 2. teplo v končetinách, 3. klidný dech,  4.pravidelná srdeční činnost, 5. pocit tepla v nadbřišku, 6. chladné čelo).

Vyšší stupeň přechází od tělesných pocitů a relaxace k vybavení zpočátku jednoduchých a postupně složitějších senzorických prožitků se spontánním emočním doprovodem až k vnitřní meditaci o vlastní osobě.

Příklady: 1. vyvolání představy barvy, 2. představa předmětu, 3. představa sebe sama v zrcadle, spojená s meditací o sobě a vlastních problémech, 4. autosugestivně fantazijní „cesta na mořské dno“.

Vedení myšlenek a jejich uchopení

relax2Snažte se tyto myšlenky vést správným směrem a uchopit za správný konec, aby se Vám do podvědomí dostávaly jen hezké podněty. Určitě člověk k těmto imaginacím musí nalézt vztah a také by měla být v pořádku psychická vybavenost jedince. Vše je hlavně o psychice, která by pro takový druh cvičení měla být v normálu. Ostatní jedinci trpící úzkostmi, depresemi, aj., by se měli o této technice poradit s odborníky a nechat se vést jimi.

 

[divider]

Autor: Renata Horáková

Autor příspěvku: admin