Boj s celulitidou – část druhá

Látková výměna

Látková výměna neboli metabolismus je v podstatě způsob, jakým jíme, jak tělo přijímá potravu a jakým způsobem ji přeměňuje v energii. V žaludku se vše za pomocí kyselých žaludečních šťáv rozkládá a výsledkem je potravinová kaše, která se tlačí do tenkého střeva. Zde probíhá analýza, co může organizmus spotřebovat a co nikoli (rozlišuje se mezi živinami a balastními látkami).

 

Co jsou to balastní látky?

Ty tvoří z větší části vláknina z rostlinné potravy. Tyto produkty „čistí“ stěny střev a podporují trávení a vylučování usazených nebo nalepených zbytků potravy. Pokud doplníme svůj jídelníček o potraviny, které jsou bohaté na balastní látky. Důležité jsou hlavně potraviny rostlinného původu a jíst bychom měli hlavně syrovou stravu.

 

Jak zatočit s celulitidou?

Podle stupně postižení se rozlišují 4 stádia celulitidy.

  1. Příznaky „pomerančové kůže“ jsou patrné pouze při tlaku na kůži. Například při „štípacím testu“, kdy se vytvoří stiskem mezi dvěma prsty nebo tlakem dlaní proti sobě kožní řasa.
  2. Někdy nazývané „manekýnské stádium“ se projevuje nerovnostmi kůže, které jsou viditelné nejen při „štípacím testu“, ale i při napnutí svalů, sezení na tvrdé podložce nebo jsou viditelné při ostrém bočním osvětlení.
  3. Nerovnosti jsou viditelné vždy, bez ohledu na stání, sezení, osvětlení.
  4. Hrubé nerovnosti kožního povrchu , které mohou být komplikovány otoky, monstrózním zvětšením tukové tkáně i bolestivostí.

Jestliže chceme celulitidu odstranit, musíme se na tento úkol připravit komplexně. Léčebný postup je závislý na čtyřech na sobě závislých principech, které na sebe navazují a vzájemně se doplňují.

  • Zlepšení práce lymfatického systému Úkolem lymfatického systému je filtrovat z tkání cizí tělesa a odchytávat zbytky odumřelých buněk. Lymfatický systém dále ničí choroboplodné zárodky a aktivuje mízní uzliny, kde se vytvářejí bílé krvinky , tzv. lymfocyty. Lymfa je vlastně jakousi čističkou.
  • Aktivace štěpení tukových buněk
  • Zpevňování a napínání podkožního vaziva
  • Pohyb – cévní gymnastika

 

Optimálních výsledků dosáhneme:

  • 30 % pohybem – Předpokladem pěkné postavy a zdraví je adekvátní pohyb. Jestliže tzv. svalová pumpa funguje nedostatečně, tukové buňky se zanesou odpadními látkami a zmohutní. Výsledkem pak je vznik pomerančové kůže. Určitě nelze podceňovat význam tak jednoduchého pohybu, jakým je chůze a plavání. Chůze po schodech a jízda na rotopedu jsou také výborným tréninkem proti křečovým žilám, oteklým nohou a pomerančové kůži. Pokud nám pohyb není zcela blízký a máme nedostatek času, můžeme provádět alespoň jednoduchá cvičení kdekoliv doma nebo i v práci! Pro naše nohy uděláme mnoho, když budeme několik vteřin přešlapovat na místě. Tímto jednoduchým „tréninkem“ se aktivuje odvádění odpadních látek a odstraňování usazenin látkové výměny.Vůbec nejefektivnějším cvičením jsou celulitida cviky s míčkem a posilovací gumou. Míček je vhodný pro posilování vnitřní strany stehen, kdy sedíte na zemi, opíráte se o natežené paže, nohy pokrčené. Mezi kolena umístěte míček. S výdechem obě kolena zatlačte k sobě a povolte. Míček vyvolává odpor, který umožní posilování daných partií. Pokud můžete, využijte pro boj s celulitidou také posilovací gumu. Důležitým prvkem pro soubor celulitida cviky jsou výpady do stran, kdy využíváte odporu posilovací gumy. Gumu si navlékněte na chodidla, podsaďte pánev a ruce mějte zapřené o boky. Výpad do každé strany proveďte tak, aby guma byla stále napnutá. Pokud nemáte míček ani gumu, můžete využít výhradně své vlastní tělo. Takovým cvikem je například unožování v lehu na boku. Při tomto celulitida cviku skrčte spodní nohu, hlavu si položte na skrčenou ruku. S výdechem nogu unožte, s nádechem nohu dejte zpět. V průběhu tohoto cvičení na celulitidu musíte mít podsazenou pánev a zádá musí být neustále v jedné rovině. U všech třech cviků se doporučuje cvičit třikrát či čtyřikrát týdně tři až pět sérií po třiceti až padesáti sériích. Cvičení Vám pomůže při odstranění celulitidy a navíc se vám zformují rizikové partie.
  • 30 % dietou a pitným režimem – Neexistuje speciální anticelulitická dieta, jen úprava stravovacího režimu. Pokud však máte několik kil navíc, bylo by vhodné pokusit se je shodit. Zbavování nadváhy je „běh na dlouhou trať“ a je třeba postupovat velmi opatrně. Radikální diety přinášejí rychlý úspěch, který ale není trvalý. Neustálé hubnutí a opětovné nabírání váhy – známý jo-jo efekt, vede k ochabnutí tkání a celý stav může pouze zhoršit. Dostatečně pijte, alespoň 3 litry tekutin denně. Vhodné jsou minerální vody s minimálním obsahem sodíku a bylinné čaje. Pro správnou funkci lymfatického systému je důležité hodně pít. Náš organismus potřebuje denně nejméně dva a půl litru tekutin denně. Je důležité pít různé druhy čajů, minerálních vod pokud možno bez bublinek a čistých šťáv. Pokud patříme mezi časté konzumenty kávy, měli bychom pít maximálně dva malé šálky denně.
  • 30 % speciálními masážemi
  • 5 % kosmetickými přípravky a potravinovými doplňky
  • v nejlepším případě zbývá 5 %

[divider]

Zde můžete najít přípravky proti celulitidě a zmírnit tak její následky:
Chcete vědět jak se zbavit celulitidy? My Vám pomůžeme!
Intenzivné tělové mléko proti celulitidě ZDE!

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář