Vlasy – keratin, struktura a jejich vlastnosti

Vlasy jsou tvořeny keratinem. Skládají se z vlasového stvolu a vlasové cibulky. Stvol je označení pro kořen vlasu a tu část vlasu, kterou můžeme běžně spatřit. Vlasová cibulka se nachází v pokožce, a je tedy tou nejhlubší částí kořene. Cibulku pak obalují tak zvané vlasové pochvy, které se rozlišují na epitely a vazivové pochvy. Pochva s kořenem nese dohromady označení vlasový folikul.

 

Vlasový stvol se dělí na tři vrstvy, které se nazývají kutikula, kortex a medula. Kutikula poskytuje vlasu ochranu před okolním prostředím, obsahuje lipidový a proteinový tmel. Druhá vrstva kortex zabírá až 80 % z celého vlasu. Centrální částí vlasů je pak medula. Už tedy víme, jak samotný vlas vypadá. Na pokožce hlavy se ale nenacházejí pouze vlasy. Vlasovou pokožku tvoří i mazové a potní žlázy a cévy. Vlasový keratin, kterým je vlas tvořen, významně ovlivňuje pružnost a pevnost vlasů.

 

Co tvoří vlasy

 

Vlasy obsahují celou řadu minerálů, aminokyselin, proteinů a lipidů. Až 12 % hmotnosti vlasu ale tvoří voda. Vlasů se na vlasové pokožce nachází zhruba 100 tisíc. Nejvíce vlasů roste na hlavách světlovlasých lidí. Je to okolo 140 tisíc. Nejméně vlasů pak mají lidé se zrzavou barvou, a to kolem 80 tisíc vlasů. Každý den člověk ztratí okolo 100 vlasů a vlasy mu povyrostou o 0,2 až 0,45 milimetru.

 

Růstové fáze vlasů

 

U vlasů se rozlišuje několik stádií, kterými si vlas musí projít od začátku svého růstu a do vypadnutí. První růstová fáze trvá zhruba dva roky až sedm let. Více než 80 % vlasů na naší hlavě se nachází v této fázi. Další je přechodná fáze, která trvá přibližně dva týdny. Poslední fáze se označuje jako klidová. Vlas, který se v ní nachází, se posouvá a následně vypadává. V této fázi se nachází cca 10 až 15 % vlasů.

Autor příspěvku: admin

Napsat komentář